Nagyra tárta kapuit a mérai Szarka-telek, ahol vasárnap estig a világzene legjobbjai és a népzene mesterei gondoskodnak az utánozhatatlan hangulatról

A hagyományos mérai telek igazi fesztivál-otthonná alakult erre a 4 napra. A már-már kultikus csűrszínpad mellett időzhetünk a Jámbor-zónának keresztelt árnyékos chill zone-ban, a helyi gasztronómiai különlegességeket felvonultató  és filmvetítéseknek is helyet adó Bivalystúdióban.

Idén a csűrfesztivál egyedi merchandise termékei a csíkszeredai TulipArt Design kreatív munkáját dícsérik. A műhely igyekszik hídat képezni a régi és az új idők stílusai között, anyagaik tekintetében pedig fontos szempont számukra a fenntarthatóság és újrahasznosítás. Mivel a fesztivál is hasonló elvek mentén áll össze immár nyolcadik éve, az együttműködés kézen fekvő volt.foglalkozásokkal vár minden korosztályt.

Boros Gábor mérai fotóin a fesztiválnak otthont adó település múltja is visszaköszön, erősítve világzene fesztivál globális és lokális (glokális) jellegét. A fotókiállítás megnyitója pénteken 18 órától lesz a művész jelenlétében.

Idén a csűrfesztivál egyedi merchandise termékei a csíkszeredai TulipArt Design kreatív munkáját dícsérik. A műhely igyekszik hídat képezni a régi és az új idők stílusai között, anyagaik tekintetében pedig fontos szempont számukra a fenntarthatóság és újrahasznosítás. Mivel a fesztivál is hasonló elvek mentén áll össze immár nyolcadik éve, az együttműködés kézen fekvő volt.

A fesztivál nyitókoncertjét, egyben első energia löketét az Antonio Projekt biztosította. A zenekar frontembere “hazai terepen” játszott, míg budapesti zenésztársai a városi folkkocsmák stílusjegyeit biztosították a hagyományos erdélyi és román dallamok mellé.

Őket követte a kilenctagú Hudaki Village Band, akik nem csak vizuális sokszínűségükkel dobták fel a csűrfesztivál közönségének hangulatát. Lendületük és virtuozitásuk ötvözve a hagyományos, falvakban és lakodalmakban még ma is játszott ukrán dallamokkal igazi zenei csemege volt.

A csütörtök esti koncertek sorát a Mérára többszörösen visszatérő közönségkedvenc, a magyar cigányzenét játszó Parno Graszt zárta. Elég ha annyit mondunk, hogy idén sem csalódtunk a kispaszabi bandában!

Péntek hagyományosan a népzene és néptánc napja a fesztiválon, többek között a Magyar Állami Népi Együttes: Az örök Kalotaszeg című műsorát élvezetjük, szombaton igazi dél-amerikai ritmusokra bulizhatunk a venezuelai, mexikói és chilei tagokból álló Unicumbiának köszönhetően, míg vasárnap az odessai Kommuna Lux sajátos Gangsta Folk stílusát ismerhetjük meg.

Az esti táncházakban kalotaszegi és környékbeli muzsikusok, míg az afterpartyk esetén  BéTé és Cyborg Templar gondoskodik a hangulatról.

A Csűrfesztivál további programja napi leosztásban itt érhető el.

Kolozsvár és Méra között vonattal (CFR), városi buszjáratokkal (CTP) este és éjszaka pedig saját fesztiváljáratokkal (MWM) lehet közlekedni az alábbi menetrend szerint.

 

Új hozzászólás