Revista Művelődés - versiunea romana Művelődés - magyar verzió

Nagyra tárta kapuit a mérai Szarka-telek, ahol vasárnap estig a világzene legjobbjai és a népzene mesterei gondoskodnak az utánozhatatlan hangulatról

A hagyományos mérai telek igazi fesztivál-otthonná alakult erre a 4 napra. A már-már kultikus csűrszínpad mellett időzhetünk a Jámbor-zónának keresztelt árnyékos chill zone-ban, a helyi gasztronómiai különlegességeket felvonultató  és filmvetítéseknek is helyet adó Bivalystúdióban.

Idén a csűrfesztivál egyedi merchandise termékei a csíkszeredai TulipArt Design kreatív munkáját dícsérik. A műhely igyekszik hídat képezni a régi és az új idők stílusai között, anyagaik tekintetében pedig fontos szempont számukra a fenntarthatóság és újrahasznosítás. Mivel a fesztivál is hasonló elvek mentén áll össze immár nyolcadik éve, az együttműködés kézen fekvő volt.foglalkozásokkal vár minden korosztályt.

Boros Gábor mérai fotóin a fesztiválnak otthont adó település múltja is visszaköszön, erősítve világzene fesztivál globális és lokális (glokális) jellegét. A fotókiállítás megnyitója pénteken 18 órától lesz a művész jelenlétében.

Idén a csűrfesztivál egyedi merchandise termékei a csíkszeredai TulipArt Design kreatív munkáját dícsérik. A műhely igyekszik hídat képezni a régi és az új idők stílusai között, anyagaik tekintetében pedig fontos szempont számukra a fenntarthatóság és újrahasznosítás. Mivel a fesztivál is hasonló elvek mentén áll össze immár nyolcadik éve, az együttműködés kézen fekvő volt.

A fesztivál nyitókoncertjét, egyben első energia löketét az Antonio Projekt biztosította. A zenekar frontembere “hazai terepen” játszott, míg budapesti zenésztársai a városi folkkocsmák stílusjegyeit biztosították a hagyományos erdélyi és román dallamok mellé.

Őket követte a kilenctagú Hudaki Village Band, akik nem csak vizuális sokszínűségükkel dobták fel a csűrfesztivál közönségének hangulatát. Lendületük és virtuozitásuk ötvözve a hagyományos, falvakban és lakodalmakban még ma is játszott ukrán dallamokkal igazi zenei csemege volt.

A csütörtök esti koncertek sorát a Mérára többszörösen visszatérő közönségkedvenc, a magyar cigányzenét játszó Parno Graszt zárta. Elég ha annyit mondunk, hogy idén sem csalódtunk a kispaszabi bandában!

Péntek hagyományosan a népzene és néptánc napja a fesztiválon, többek között a Magyar Állami Népi Együttes: Az örök Kalotaszeg című műsorát élvezetjük, szombaton igazi dél-amerikai ritmusokra bulizhatunk a venezuelai, mexikói és chilei tagokból álló Unicumbiának köszönhetően, míg vasárnap az odessai Kommuna Lux sajátos Gangsta Folk stílusát ismerhetjük meg.

Az esti táncházakban kalotaszegi és környékbeli muzsikusok, míg az afterpartyk esetén  BéTé és Cyborg Templar gondoskodik a hangulatról.

A Csűrfesztivál további programja napi leosztásban itt érhető el.

Kolozsvár és Méra között vonattal (CFR), városi buszjáratokkal (CTP) este és éjszaka pedig saját fesztiváljáratokkal (MWM) lehet közlekedni az alábbi menetrend szerint.

 

Tetszik önnek az oldal? Segítsen egy lájkkal. Köszönjük!

Új hozzászólás

További írások

Sepsiszentgyörgy hagyományos rendezvénye, az Őszi Vásár idén is nagy választékot felsorakoztató kézműves vásárral, színes zenei kínálattal és izgalmas családi- és gyerekprogramokkal várja az ősz beköszöntét megünnepelni vágyókat szeptember 29. és október 1. között a város főterén.

Óriási sikernek bizonyult az ötlet, mely szerint rendhagyó, vidám, közösségformáló és csapatépítő eseménysorozattal ünnepli meg idén a magyar dráma napját a Marosvásárhelyi Nemzeti Színház Tompa Miklós Társulata. 

Szeptember 16-án zajlott a VIII. Szent Mihály Havi Forgatag Zabolán, mely rendezvényhez évek óta társul a Mikes Kupa is. Ez utóbbi a XI. kiadását élte az idén.

A magyar dráma napja alkalmából a Marosvásárhelyi Nemzeti Színház Tompa Miklós Társulata is ünnepi eseménysorozattal készül. A különlegesnek ígérkező drámanapi program szeptember 21-én, csütörtökön 17.30 órakor, a hagyományokhoz híven Aranka György szobrának megkoszorúzásával veszi kezdetét. 

Románia egyetlen, kizárólag női filmeseknek szóló filmfesztiválja abból a vágyból indult, hogy egyensúlyt teremtsen a férfi és női tehetségek között a filmművészetben, egy olyan művészeti ágban, ahol a nőkhöz inkább a színészi, mint a rendezői tevékenység társul.

Otthon... vagy? - ezzel a mottóval szervezi meg a székelyudvarhelyi Tomcsa Sándor Színház szeptember 18-23. között a 14. dráMA kortárs színházi találkozót.

Az Erdélyi Magyar Közművelődési Egyesület Ifjúsági Szervezete idén kilencedjére hirdeti meg zenei pályázatát minden erdélyi zenésznek és zenekarnak. A pályázatok leadásának határideje 2023. október 15., vasárnap éjfél. A gálaestre november 4-én kerül sor, a zenekarok fizikai jelenlétével, de természetesen ONLINE formában is közvetíteni fogjuk a Legszebb Erdélyi Magyar Dal Facebook-oldalán. 

A Jancsi és Juliska bemutatójával kezdődik a Puck Bábszínház 2023–2024-es évada. Varga Ibolya rendező a felújító próbákat már az előző évadban megkezdte, a közönség egy része pedig már az évad végén láthatta is az előadást egy nyilvános főpróba keretén belül. Szeptember 16-án 11:00 órától a Puck Bábszínház székhelyén tekinthető meg a felújított Jancsi és Juliska.

2024-ben 75 éves lesz az Ariel Színház – a jubileumi évadban bemutatók, vendégelőadások 

és számos meglepetés várja a gyerek-, ifjú- és felnőttközönséget.

 

2023. szeptember 15. és 17. között az Ars SACRA fesztivál egyházi kulturális műsorokat, szakrális művészetet, sétákat és idegenvezetéseket, nyitott templomok napjait kínálja a nagyközönségnek. Mottója: "Keresd a békét!"

Évadkezdő sajtótájékoztatót tartott a Figura Stúdió Színház, ahol Albu István igazgató ismertette a 2023-24-es évad tervezett bemutatóit, a színházi év struktúráját.

Kézdi Imola Lélekporc című verseskötetének a bemutatójára várja az érdeklődőket az Aradi Kamaraszínház szeptember 15-én, pénteken 18 órától a Boéme kávézóban (Episcopiei u. 21). Saját verseiből felolvas a szerző, akivel Kelemen Kinga dramaturg beszélget.

A kolozsvári hóstáti közösség intézményeinek értékmegőrző tevékenységébe kaphatnak betekintést azok, akik 2023. szeptember 12-én, kedden 18 órakor eljönnek az EME Napoca/Jókai utca 2.-4. szám alatti székhelyének előadótermébe.

Szeptember 7-én, csütörtökön 18 órától Sárosi Mátyás Zsolt grafikai kiállítása nyílik meg Sepsiszentgyörgyön a Székely Nemzeti Múzeum ideiglenes kiállítóhelyén, a Lábasházban.

A szeptember 8 – 10 között megszervezésre kerülő WonderPuck Utcaszínházi Fesztiválon bábelőadások, koncertek, workshopok és számos meglepetés várja az érdeklődőket. A Kolozsváron és Bonchidán zajló fesztivál 7. kiadásán a helyi művészek és a romániai bábszínházak produkciói mellett, hét külföldi társulat előadásai is láthatók lesznek. A fesztivál három napja alatt Spanyolországból, Hollandiából, Olaszországból, Magyarországról, Lengyelországból, Ukrajnából és Bulgáriából is láthatnak produkciókat.