Július végén rajtol a X. Zabolai Népzene és Néptánctábor

Július 31. és augusztus 6. között újra megrendezik a X. Zabolai Népzene és Néptánctábort.

Kívülről szemlélve a néptáncosok fantasztikus kasztot alkotnak. A folyamatos, edzésnek is 
kitűnő tánctól jó tartás, izmos testek alakulnak ki, és mintha egyik ember szó nélkül értené 
a másikat. Egyszerűek, de mégis mintha metamorf lények lennének: félig ember, félig 
zene, akik az évek során felveszik a népdalok rezgését. 

A Roy Chowdhury-Mikes Alapítvány és a Zabola Estate immár tíz esztendeje megteremti a zabolai népzene és néptánctábor révén évről évre azokat a pillanatokat, amikor megnyílnak a világok kapui, és bárki bepillanthat az ősi kultúránk fészkébe. Kezdő, közép-haladó és haladó csoportoknak más-más helyszínen különböző táncokat tanítanak. Amíg a gólyák bodonkúti táncokat sajátítanak el, addig a pallérozottabbak györgyfalvi és szucsági román táncokkal ismerkednek Tőkés Csaba Zsolt és Edit, Golicza Bernadett és Fülöp Csaba, Stefán-Dobai Katalin és Stefán Bencze jóvoltából. 

A tánctól jó tartás, izmos testek alakulnak ki, és mintha egyik ember szó nélkül értené a másikat. 

A sok pörgés-forgást Nyitrai Mariann, a Népművészet Ifjú Mestere, a Magyar Művészeti Akadémia Népművészeti Tagozatának „Erdélyi Zsuzsanna” díjasa lassítja kicsit kalotaszegi énekek tanításával. Marianna előadása által betekintést nyerünk Kalotaszeg énekes egyéniségébe is. 

A talpalávalót az Üsztürü és Heveder zenekarok tagjai, Dezső Attila és barátai, a Finom zenekar, valamint Ábri Béla és barátai húzzák igazi örömzenélésként. Az Üsztürüsöknek köszönhetően hegedű-, brácsa-, bőgő- és furulyatanulásra is sor kerül. Esténként a zabolai Mikes-kastély luxusistállójában és kertjében, vagy a székelytamásfalvi Thúry–Bányai-kastélyban pörögnek a szoknyák egy-egy ínyenc táncház alkalmával.

A Csángó Néprajzi Múzeum kertjében folyamatosan kézműves foglalkozást kínálnak gyerekeknek és felnőtteknek egyaránt.

A zabolai tánctábor családi élmény is. Nem kell mindenki táncoljon, hogy jól teljen neki. A A Csángó Néprajzi Múzeum kertjében folyamatosan kézműves foglalkozást kínálnak gyerekeknek és felnőtteknek egyaránt. A tánctáborhoz lehet egy-egy napra is csatlakozni, de akár csak az esti táncházakhoz is. A program megtalálható a Roy Chowdhury-Mikes alapítvány honlapján, illetve Facebookon.
 

Új hozzászólás