Jávor hajnalai az Aradi Kamaraszínházban

Január 31-én, kedden 18 órakor az Aradi Kamaraszínház, a Kölcsey Egyesülettel és az RMDSZ Arad megyei szervezetével közösen, zenés előadással emlékezik Jávor Pálra, a 20. század elejének ünnepelt magyar színészére, aki 121 évvel ezelőtt született Aradon. A nézők Pozsgai Zsolt Jávor hajnalai című darabját láthatják a Bábszínház termében.

Pozsgai Zsolt Jávor hajnalai című darabja hiteles közelségbe hozza a generációk számára imádott színész alakját, élettörténetét. A mű Jávor Pál drámai harcát mutatja be, amikor is feleségével hazatérve Amerikából, kigyógyulva alkoholizmusából, és megtérve Istenhez, megpróbál új életet kezdeni. Egészségi állapota azonban megrendült, memóriája sem a régi, és bár tartja még magát, egyre nehezebben bírja. Kap ugyan kegyelemből szerepeket, de a színpadon egyre rosszabb formát mutat, a közönség is kezd elfordulni tőle. Egyik „lázadási kísérlete”, hogy fellép esténként a Kamara Varietében, ahol édes-bús dalokat ad elő Menedék Imre zongorista kíséretében. 

Pozsgai Zsolt kétrészes darabjának története 1959 májusában játszódik a budapesti Kamara Varietében, műsorzárás után, így a produkció a korabeli zenei részletek megidézésével képet ad az ötvenes évek kultúrpolitikájáról, a pályakezdő és már sikeres művészek komor helyzetéről. 

A Zsadons Produkció által színre vitt zenés játék főszerepeit Szolnoki Tibor és Zsadon Andrea művészházaspár, a zenés színház és az operett világának meghatározó művészei alakítják. Az előadás rendezője Seregi Zoltán.

A Jávor hajnalai című előadás előtt kerül sor a Kölcsey-díj átadására is. A rendezvényre a belépés ingyenes. Meghívók igényelhetők az RMDSZ-székházban, a Jelen Könyvesboltban és a Kölcsey Egyesületnél január 25-től kezdődően.

 

JÁVOR HAJNALAI

- zenés játék két részben Jávor Pál emlékének -

Író: Pozsgai Zsolt

Szereplők:

Jávor Pál, 57 éves – Szolnoki Tibor (Jászai-díjas)

Olga, a felesége, 54 éves – Zsadon Andrea (Jászai-díjas)

Torma Ilona, kezdő színésznő, 24 éves – Kelemen Fanni

Menedék Imre, 42 éves, a Kamara Varieté zongoristája – Körmendi Péter

Kiss Ferenc, 58 éves, színész, Jávor régi ellenfele – Balogh Bodor Attila

Hajnal úr, az éjjeliőr, 28 éves – Tóth Marcell e.h.

Díszlet: Zsadon Andrea

Jelmez: Zsadon Andrea

Zenei vezető: Körmendi Péter

Rendező:  Seregi Zoltán

 

Új hozzászólás