Revista Művelődés - versiunea romana Művelődés - magyar verzió

Indul a jubileumi évad az Ariel Színházban

2024-ben 75 éves lesz az Ariel Színház – a jubileumi évadban bemutatók, vendégelőadások és számos meglepetés várja a gyerek-, ifjú- és felnőttközönséget.

A Nyomda utcai Ariel Színház október 17-én, vasárnap délelőtt 11 órakor nyitja meg kapuit, a Gabi és a repülő nagypapa című bábelőadással, amelyből az is kiderül, hogy hogyan kell örökbe fogadni egy nagypapát.
Már javában zajlanak Az ellopott hegedű című bábelőadás próbái, amelynek október 1-jén lesz a bemutatója. A szövegkönyv szerzője Demény Péter, az előadást Bonczidai Dezső rendezi; zeneszerző Apostolache Kiss Zéno, a díszlet és a bábok tervezője Tomos Tünde, a koreográfus pedig Bíró Eszter. Szereplők: Halmágyi Éva, Szabó Dániel, Gönczy Katalin, Puskás Győző, Cseke Péter, Nagy Tímea, Gáll Ágnes / Bíró Eszter, Szőlősi-Pénzes Szilárd.
Október 4-én és 5-én az Ariel Színházban, 9-én pedig a nagyváradi FUX Feszten látható az a 10 éven felülieknek és felnőtteknek ajánlott János vitéz, amelyben a teljes mű színapdra kerül, Barabás Olga rendezésében. Előadja Szabó Dániel, a vetített homokanimációt a világhírű Cakó Ferenc készítette; a zeneszerző Kovács Károly, a tervező Barabás Olga és Iszlai Erika. Erre az előadásra helyet foglalni, érdeklődni az arielszinhaz@gmail.com vagy a 0747 942181 mobilszámon lehet.  
Október közepétől ismét műsorra kerül A csizmás kandúr című bábelőadás, amely az elmúlt évadban telt ház előtt vendégszerepelt Pécsen, Veszprémben és Kapováron, a 10. Színházi Olimpia keretében. Az előadás rendezője Sramó Gábor, pécsi Bóbita Bábszínház igazgatója.
Az idei évadtól a Művészeti Egyetem színpadáról átkerül a Nyomda utcai Ariel Színházba a 14 éven felülieknek, illetve felnőtteknek ajánlott Árvácska című bábelőadás. A szövegkönyvet Móricz Zsigmond Árvácska című kisregényének motívumaiból Vidovszky György rendező írta; a zenét Pap Gábor szerezte, a látványt Mátravölgyi Ákos tervezte, az előadás zenei vezetője Strausz Imre-István. 

Az új helyszínen legközelebb október 29-én és 30-án játsszák az Árvácskát - helyet foglalni, érdeklődni az arielszinhaz@gmail.com vagy a 0747 942181 mobilszámon lehet.
Novemberben kezdődnek A hókirálynő próbái, a Kárpát-medence egyik legkiválóbb gyerekszínházi rendezőjével, Bartal Kiss Ritával. Az együttműködés nem újkeletű, az általa rendezett Volt egyszer egy című gyerekelőadás 2019-ben elnyerte az Erdélyi Hivatásos Bábszínházak Fesztiválja (FUX FESZT) nagydíját, 2022-ben pedig a X. Jubileumi Kaposvári Assitej Nemzetközi Gyermek- és Ifjúsági Színházi Biennálén a legjobb gyermekszínházi rendező díját kapta. 

 

Tetszik önnek az oldal? Segítsen egy lájkkal. Köszönjük!

Új hozzászólás

További írások

Sepsiszentgyörgy hagyományos rendezvénye, az Őszi Vásár idén is nagy választékot felsorakoztató kézműves vásárral, színes zenei kínálattal és izgalmas családi- és gyerekprogramokkal várja az ősz beköszöntét megünnepelni vágyókat szeptember 29. és október 1. között a város főterén.

Óriási sikernek bizonyult az ötlet, mely szerint rendhagyó, vidám, közösségformáló és csapatépítő eseménysorozattal ünnepli meg idén a magyar dráma napját a Marosvásárhelyi Nemzeti Színház Tompa Miklós Társulata. 

Szeptember 16-án zajlott a VIII. Szent Mihály Havi Forgatag Zabolán, mely rendezvényhez évek óta társul a Mikes Kupa is. Ez utóbbi a XI. kiadását élte az idén.

A magyar dráma napja alkalmából a Marosvásárhelyi Nemzeti Színház Tompa Miklós Társulata is ünnepi eseménysorozattal készül. A különlegesnek ígérkező drámanapi program szeptember 21-én, csütörtökön 17.30 órakor, a hagyományokhoz híven Aranka György szobrának megkoszorúzásával veszi kezdetét. 

Románia egyetlen, kizárólag női filmeseknek szóló filmfesztiválja abból a vágyból indult, hogy egyensúlyt teremtsen a férfi és női tehetségek között a filmművészetben, egy olyan művészeti ágban, ahol a nőkhöz inkább a színészi, mint a rendezői tevékenység társul.

Otthon... vagy? - ezzel a mottóval szervezi meg a székelyudvarhelyi Tomcsa Sándor Színház szeptember 18-23. között a 14. dráMA kortárs színházi találkozót.

Az Erdélyi Magyar Közművelődési Egyesület Ifjúsági Szervezete idén kilencedjére hirdeti meg zenei pályázatát minden erdélyi zenésznek és zenekarnak. A pályázatok leadásának határideje 2023. október 15., vasárnap éjfél. A gálaestre november 4-én kerül sor, a zenekarok fizikai jelenlétével, de természetesen ONLINE formában is közvetíteni fogjuk a Legszebb Erdélyi Magyar Dal Facebook-oldalán. 

A Jancsi és Juliska bemutatójával kezdődik a Puck Bábszínház 2023–2024-es évada. Varga Ibolya rendező a felújító próbákat már az előző évadban megkezdte, a közönség egy része pedig már az évad végén láthatta is az előadást egy nyilvános főpróba keretén belül. Szeptember 16-án 11:00 órától a Puck Bábszínház székhelyén tekinthető meg a felújított Jancsi és Juliska.

2023. szeptember 15. és 17. között az Ars SACRA fesztivál egyházi kulturális műsorokat, szakrális művészetet, sétákat és idegenvezetéseket, nyitott templomok napjait kínálja a nagyközönségnek. Mottója: "Keresd a békét!"

Évadkezdő sajtótájékoztatót tartott a Figura Stúdió Színház, ahol Albu István igazgató ismertette a 2023-24-es évad tervezett bemutatóit, a színházi év struktúráját.

Kézdi Imola Lélekporc című verseskötetének a bemutatójára várja az érdeklődőket az Aradi Kamaraszínház szeptember 15-én, pénteken 18 órától a Boéme kávézóban (Episcopiei u. 21). Saját verseiből felolvas a szerző, akivel Kelemen Kinga dramaturg beszélget.

A kolozsvári hóstáti közösség intézményeinek értékmegőrző tevékenységébe kaphatnak betekintést azok, akik 2023. szeptember 12-én, kedden 18 órakor eljönnek az EME Napoca/Jókai utca 2.-4. szám alatti székhelyének előadótermébe.

Szeptember 7-én, csütörtökön 18 órától Sárosi Mátyás Zsolt grafikai kiállítása nyílik meg Sepsiszentgyörgyön a Székely Nemzeti Múzeum ideiglenes kiállítóhelyén, a Lábasházban.

A szeptember 8 – 10 között megszervezésre kerülő WonderPuck Utcaszínházi Fesztiválon bábelőadások, koncertek, workshopok és számos meglepetés várja az érdeklődőket. A Kolozsváron és Bonchidán zajló fesztivál 7. kiadásán a helyi művészek és a romániai bábszínházak produkciói mellett, hét külföldi társulat előadásai is láthatók lesznek. A fesztivál három napja alatt Spanyolországból, Hollandiából, Olaszországból, Magyarországról, Lengyelországból, Ukrajnából és Bulgáriából is láthatnak produkciókat.

A Marosvásárhelyi Nemzeti Színház Tompa Miklós Társulata 2023. szeptember 9-ére tűzte műsorra a 2023/2024-es új évad első premierjét, a kortárs olasz szerző, Fausto Paravidino, Emma életének értelme című darabját, Radu Afrim rendezésében.