Igazi világzenei csemegékkel érkezik a Méra Világzenei Csűrfesztivál

Dél-Amerikától egészen Ukrajnáig terjed a mérai fesztivál 2023-as világzenei térképe.
Augusztus 3-6. között a népzene mestereit és a világzenei legjobbjait láthatjuk az ikonikus csűrszínpadon a Kolozsvártól 13 km-re fekvő mérai Szarka-telken.

Vannak visszatérő meghívottjaink, akik már több alkalommal is bizonyították a csűrszínpadon, hogy közös zenei nyelvet beszélnek fesztiválunk közönségével. Közkívánatra a magyar cigány zenét játszó Parno Graszt, a hazai rézfúvós Fanfara Transilvania, és a tradicionális délszláv dallamokra építő Söndörgő idén is visszatér a csűrbe” - számolt be Bethlendi András a fesztivál egyik főszervezője.

A közönségkedvenc zenekarok mellett igazi világzenei különlégeségekkel is találkozhatunk Mérán: Mexikó, Chile és Kolumbia találkozik egy zenekarban a dél-amerikai Unicumbia koncertjén, de az ukrajnai Hudaki Village Band kilenctagú együttese is egyedülálló zenei élményt igér.

A klezmert és az erdélyi népzenét ötvözi az amerikai hegedűművész Zoë Aqua és zenekara, de nem ők az egyetlenek akik látszólag távoli műfajokat egyesítenek: az Arundo párosa kevésbé ismert magyar népdalokat spanyol-gitárkísérettel szólaltat meg, az ír-brit Houlihan triója otthonuk hagyományos zenéjét gondolják újra, a három népdalénekesből álló Dalinda az etno a capella műfajával színesíti a programot, míg az ukrán Kommuna Lux klezmer zenével és gengszterfolk dalokkal ragadja meg a szülővárosuk, Odessza életstílusát, az Antonio Projekt pedig a Kárpát-medence cigányzenei hangzásvilágát szólaltatja meg az underground és romkocsmák hangulatát idéző stílusban.

A fesztiválnak otthont adó Méra különösen értékes népművészeti hagyományokkal rendelkezik, ezért idén is nagy hangsúlyt fektetünk és egy külön napot szánunk a népzene és néptánc legjobbjainak. Nagy örömünkre a Magyar Állami Népi Együttes elhozza nekünk Az örök Kalotaszeg című műsorát, de belekóstolhatunk a hagyományos szlovák népzene ízébe is a Nogaband-nek köszönhetően, valamint a híres belga prímás Tcha Limberger  a Kalotaszeg Trió formációval a magyar, román és cigány kultúrából merítő repertoárral érkezik - mondta el a program kapcsán Varga Zoltán László a fesztivál másik főszervezője.

Az rendezvény idei zenei programja már napi leosztásban is elérhető a honlapon.

A csűrszínpadon látható előadások és koncertek mellett Méra és a környék zenészdinasztiáinak hagyományőrző zenészei is évről évre kiemelt helyet kapnak a programban. Az esti táncházakban így első kézből ismerheti meg bárki a hagyományos kalotaszegi népzenét.

A zenei programok mellett a Méra Világzenei Csűrfesztivál szervezői idén is interaktív és szórakoztató nappali foglalkozásokkal készülnek a családok és gyerekek számára!

A fesztiválra való ki- és hazajutást kora estétől egészen a hajnali órákig közlekedő fesztiválbuszok segítik Kolozsvár és Méra között, melynek menetrendjét az esemény közeledtével a honlapon lehet majd elérni.
Annak pedig aki szeretné, hogy teljes legyen a fesztivál-élmény, és a faluban töltené az éjszakákat is, javasoljuk, hogy mihamarabb érdeklődjön a Méra Info csoportban szabad szállás- vagy sátorhely kapcsán.

A fesztiválok sorából egyediségével és családias hangulatával kiemelkedő esemény idén sem tervezi kinőni saját magát, így napi 1000 belépőre korlátozza az eladásra bocsátott jegyek számát, ezért érdemes már most bebiztosítani helyünket. 

 

Új hozzászólás