Revista Művelődés - versiunea romana Művelődés - magyar verzió

Igazi világzenei csemegékkel érkezik a Méra Világzenei Csűrfesztivál

Dél-Amerikától egészen Ukrajnáig terjed a mérai fesztivál 2023-as világzenei térképe.
Augusztus 3-6. között a népzene mestereit és a világzenei legjobbjait láthatjuk az ikonikus csűrszínpadon a Kolozsvártól 13 km-re fekvő mérai Szarka-telken.

Vannak visszatérő meghívottjaink, akik már több alkalommal is bizonyították a csűrszínpadon, hogy közös zenei nyelvet beszélnek fesztiválunk közönségével. Közkívánatra a magyar cigány zenét játszó Parno Graszt, a hazai rézfúvós Fanfara Transilvania, és a tradicionális délszláv dallamokra építő Söndörgő idén is visszatér a csűrbe” - számolt be Bethlendi András a fesztivál egyik főszervezője.

A közönségkedvenc zenekarok mellett igazi világzenei különlégeségekkel is találkozhatunk Mérán: Mexikó, Chile és Kolumbia találkozik egy zenekarban a dél-amerikai Unicumbia koncertjén, de az ukrajnai Hudaki Village Band kilenctagú együttese is egyedülálló zenei élményt igér.

A klezmert és az erdélyi népzenét ötvözi az amerikai hegedűművész Zoë Aqua és zenekara, de nem ők az egyetlenek akik látszólag távoli műfajokat egyesítenek: az Arundo párosa kevésbé ismert magyar népdalokat spanyol-gitárkísérettel szólaltat meg, az ír-brit Houlihan triója otthonuk hagyományos zenéjét gondolják újra, a három népdalénekesből álló Dalinda az etno a capella műfajával színesíti a programot, míg az ukrán Kommuna Lux klezmer zenével és gengszterfolk dalokkal ragadja meg a szülővárosuk, Odessza életstílusát, az Antonio Projekt pedig a Kárpát-medence cigányzenei hangzásvilágát szólaltatja meg az underground és romkocsmák hangulatát idéző stílusban.

A fesztiválnak otthont adó Méra különösen értékes népművészeti hagyományokkal rendelkezik, ezért idén is nagy hangsúlyt fektetünk és egy külön napot szánunk a népzene és néptánc legjobbjainak. Nagy örömünkre a Magyar Állami Népi Együttes elhozza nekünk Az örök Kalotaszeg című műsorát, de belekóstolhatunk a hagyományos szlovák népzene ízébe is a Nogaband-nek köszönhetően, valamint a híres belga prímás Tcha Limberger  a Kalotaszeg Trió formációval a magyar, román és cigány kultúrából merítő repertoárral érkezik - mondta el a program kapcsán Varga Zoltán László a fesztivál másik főszervezője.

Az rendezvény idei zenei programja már napi leosztásban is elérhető a honlapon.

A csűrszínpadon látható előadások és koncertek mellett Méra és a környék zenészdinasztiáinak hagyományőrző zenészei is évről évre kiemelt helyet kapnak a programban. Az esti táncházakban így első kézből ismerheti meg bárki a hagyományos kalotaszegi népzenét.

A zenei programok mellett a Méra Világzenei Csűrfesztivál szervezői idén is interaktív és szórakoztató nappali foglalkozásokkal készülnek a családok és gyerekek számára!

A fesztiválra való ki- és hazajutást kora estétől egészen a hajnali órákig közlekedő fesztiválbuszok segítik Kolozsvár és Méra között, melynek menetrendjét az esemény közeledtével a honlapon lehet majd elérni.
Annak pedig aki szeretné, hogy teljes legyen a fesztivál-élmény, és a faluban töltené az éjszakákat is, javasoljuk, hogy mihamarabb érdeklődjön a Méra Info csoportban szabad szállás- vagy sátorhely kapcsán.

A fesztiválok sorából egyediségével és családias hangulatával kiemelkedő esemény idén sem tervezi kinőni saját magát, így napi 1000 belépőre korlátozza az eladásra bocsátott jegyek számát, ezért érdemes már most bebiztosítani helyünket. 

 

Tetszik önnek az oldal? Segítsen egy lájkkal. Köszönjük!

Új hozzászólás

További írások

Sepsiszentgyörgy hagyományos rendezvénye, az Őszi Vásár idén is nagy választékot felsorakoztató kézműves vásárral, színes zenei kínálattal és izgalmas családi- és gyerekprogramokkal várja az ősz beköszöntét megünnepelni vágyókat szeptember 29. és október 1. között a város főterén.

Óriási sikernek bizonyult az ötlet, mely szerint rendhagyó, vidám, közösségformáló és csapatépítő eseménysorozattal ünnepli meg idén a magyar dráma napját a Marosvásárhelyi Nemzeti Színház Tompa Miklós Társulata. 

Szeptember 16-án zajlott a VIII. Szent Mihály Havi Forgatag Zabolán, mely rendezvényhez évek óta társul a Mikes Kupa is. Ez utóbbi a XI. kiadását élte az idén.

A magyar dráma napja alkalmából a Marosvásárhelyi Nemzeti Színház Tompa Miklós Társulata is ünnepi eseménysorozattal készül. A különlegesnek ígérkező drámanapi program szeptember 21-én, csütörtökön 17.30 órakor, a hagyományokhoz híven Aranka György szobrának megkoszorúzásával veszi kezdetét. 

Románia egyetlen, kizárólag női filmeseknek szóló filmfesztiválja abból a vágyból indult, hogy egyensúlyt teremtsen a férfi és női tehetségek között a filmművészetben, egy olyan művészeti ágban, ahol a nőkhöz inkább a színészi, mint a rendezői tevékenység társul.

Otthon... vagy? - ezzel a mottóval szervezi meg a székelyudvarhelyi Tomcsa Sándor Színház szeptember 18-23. között a 14. dráMA kortárs színházi találkozót.

Az Erdélyi Magyar Közművelődési Egyesület Ifjúsági Szervezete idén kilencedjére hirdeti meg zenei pályázatát minden erdélyi zenésznek és zenekarnak. A pályázatok leadásának határideje 2023. október 15., vasárnap éjfél. A gálaestre november 4-én kerül sor, a zenekarok fizikai jelenlétével, de természetesen ONLINE formában is közvetíteni fogjuk a Legszebb Erdélyi Magyar Dal Facebook-oldalán. 

A Jancsi és Juliska bemutatójával kezdődik a Puck Bábszínház 2023–2024-es évada. Varga Ibolya rendező a felújító próbákat már az előző évadban megkezdte, a közönség egy része pedig már az évad végén láthatta is az előadást egy nyilvános főpróba keretén belül. Szeptember 16-án 11:00 órától a Puck Bábszínház székhelyén tekinthető meg a felújított Jancsi és Juliska.

2024-ben 75 éves lesz az Ariel Színház – a jubileumi évadban bemutatók, vendégelőadások 

és számos meglepetés várja a gyerek-, ifjú- és felnőttközönséget.

 

2023. szeptember 15. és 17. között az Ars SACRA fesztivál egyházi kulturális műsorokat, szakrális művészetet, sétákat és idegenvezetéseket, nyitott templomok napjait kínálja a nagyközönségnek. Mottója: "Keresd a békét!"

Évadkezdő sajtótájékoztatót tartott a Figura Stúdió Színház, ahol Albu István igazgató ismertette a 2023-24-es évad tervezett bemutatóit, a színházi év struktúráját.

Kézdi Imola Lélekporc című verseskötetének a bemutatójára várja az érdeklődőket az Aradi Kamaraszínház szeptember 15-én, pénteken 18 órától a Boéme kávézóban (Episcopiei u. 21). Saját verseiből felolvas a szerző, akivel Kelemen Kinga dramaturg beszélget.

A kolozsvári hóstáti közösség intézményeinek értékmegőrző tevékenységébe kaphatnak betekintést azok, akik 2023. szeptember 12-én, kedden 18 órakor eljönnek az EME Napoca/Jókai utca 2.-4. szám alatti székhelyének előadótermébe.

Szeptember 7-én, csütörtökön 18 órától Sárosi Mátyás Zsolt grafikai kiállítása nyílik meg Sepsiszentgyörgyön a Székely Nemzeti Múzeum ideiglenes kiállítóhelyén, a Lábasházban.

A szeptember 8 – 10 között megszervezésre kerülő WonderPuck Utcaszínházi Fesztiválon bábelőadások, koncertek, workshopok és számos meglepetés várja az érdeklődőket. A Kolozsváron és Bonchidán zajló fesztivál 7. kiadásán a helyi művészek és a romániai bábszínházak produkciói mellett, hét külföldi társulat előadásai is láthatók lesznek. A fesztivál három napja alatt Spanyolországból, Hollandiából, Olaszországból, Magyarországról, Lengyelországból, Ukrajnából és Bulgáriából is láthatnak produkciókat.