Revista Művelődés - versiunea romana Művelődés - magyar verzió

Hatalmas siker volt a drámanapi eseménysorozat

Óriási sikernek bizonyult az ötlet, mely szerint rendhagyó, vidám, közösségformáló és csapatépítő eseménysorozattal ünnepli meg idén a magyar dráma napját a Marosvásárhelyi Nemzeti Színház Tompa Miklós Társulata. Aranka György szobrának hagyományos, délutáni megkoszorúzását leszámítva rendhagyó programontokkal várta a társulat az érdeklődőket a színház épületébe – a szokatlan rendezvénysorozat pedig hatalmas népszerűségnek örvendett.

A drámanapi ünnep 17.30 órakor kezdődött Aranka Görgy szobránál, ahol Varga Balázs színművész olvasta fel Berekméri Katalinnak, a Tompa Miklós Társulat művészeti igazgatójának az alkalomból írott üzenetét, ezt követte a koszorúzás.

19 órakor vette kezdetét az első Színházi tájfutás, amelyre a vártat is meghaladó, 19 csapat nevezett be. A verseny lényege az volt, hogy a közismert tájfutáshoz hasonló módon, egy térkép segítégével, az épület különböző, a nagyközönség által eddig nem látogatható pontjait, helyiségeit kellett megtalálják a versenyzők, ezeken a rejtett pontokon pedig a társulat színészei várták őket a magyar drámairodalommal, illetve a Tompa Miklós Társulat előadásaival kapcsolatos kvízkérdésekkel. És a versennyel ismét megpezsdült a színház – a hatalmas épület különböző termeiben, folyosóin, emeletein, irodáiban, zeg-zugaiban, süllyesztőjében és zsinórpadlása alatt, díszletraktára és festőműhelyei mögött a jobbára fiatalokból, tizen-huszonévesekből (de nem csak – akadtak negyven-ötvenesek is) álló csapatok tagjai keresték lelkesen a különböző helyszíneket, vitáztak a kérdésekre adott válaszokról, kilincseltek be az ajtókon. Szinte nem volt olyan pont az épületben, ahol pár percenként ne bukkant volna fel egy több tagú, térképet lobogtató, nevető, útvonalat böngésző vagy éppen szaladó társaság. Ahogy az egyik csapat tagja megjegyezte: – Imádom! Végre olyan helyeken járunk, ahol nem volna szabad!

A verseny a délutáni eseménysorozat központjaként szolgáló Underground teremben ért véget, ide hozták a kitöltött kvízlapokat a csapattagok. És itt vette kezdetét 21 órakor a társulat színész-zenekarának, a Tompa Pilvaxer Bandnek a nagy sikert arató, lokálhangulatú, a verseny résztvevőin kívül is számos nézőt bevonzó koncertje, amelynek dalai között a helyes kérdéseket, majd a nyertes csapat kilétét ismertették Gecse Ramóna és Bokor Barna színművészek. Az első színházi tájfutást fél pontnyi különbséggel az Orientheater nevű csapat nyerte meg. Gratulálunk!

És joggal kérdezhetik, hogy miért az első Színházi tájfutás? Mert jövőre a második következik!

 

Kaáli Nagy Botond

A Tompa Miklós Társulat sajtóirodája

Tetszik önnek az oldal? Segítsen egy lájkkal. Köszönjük!

Új hozzászólás

További írások


A Mathias Corvinus Collegium (MCC) Egy (tér)kép többet mond ezer szónál – Térképek a világról 2023-ban címmel rendez nyilvános előadást Kolozsváron december 5-én 18 órakor a Belvedere szállodában. Az előadó dr. Szűcs Ádám Imre jogász, diplomata, kutatótanár.

December 4-én, hétfőn 19 órától a Marosvásárhelyi Művészeti Egyetem és a Havi Dráma koprodukciójaként létrejött Ványa és Ő című előadást láthatják Patkó Éva rendezésében. Az elsőéves magiszteri színészosztály december 5-én és 7-én, kedden és csütörtökön 19 órától adja elő a Köteles utcában ex-terápia című mozgás-színházi előadását Fehér Ferenc rendezésében.

A Yogyakarta-i Művészeti Intézet által meghirdetett 'Jogja International Student Photography and Film Competiton 2023' címet viselő pályázaton öt marosvásárhelyi fotó-film-média szakos hallgató alkotása részesült elismerésben.

Nagy formátumú előadóművészekkel érkezik a december. Molnár Piroska Kossuth- és Jászai Mari-díjas érdemes és kiváló művésszel, valamint Mácsai Pál Kossuth- és Jászai Mari-díjas érdemes művésszel is találkozhatnak az Aradi Kamaraszínház nézői. A Fonogram-díjas Cimbaliband zenekarral pedig együtt hangolódunk a karácsonyra.

Tótékkal, Napraforgóval, Iráni konferenciával és számos vendégelőadással várja az év utolsó hónapjában közönségét, az esztendőt pedig a Chicagóval búcsúztatja a sepsiszentgyörgyi színház. 

A sepsiszentgyörgyi Tamási Áron Színház nézői közül többen is érdeklődtek a társulat korábbi években bemutatott, de még nem mindenki által látott előadásai iránt, ezért a színház vezetősége tervbe vette néhány ilyen produkció felújítását. Elsőként Örkény István Tóték című darabja kerül műsorra, melynek 2021 novemberében volt a bemutatója Bocsárdi László rendezésében.

Krasznahorkai László Az ellenállás melankóliája című regényéből Eötvös Péter írt Valuska címmel operát, amit 2023. december 2-án mutat be a Magyar Állami Operaház Eiffel Műhelyháza. A szerző az Operaház felkérésére írt, első magyar nyelvű tragikomikus groteszkjének főszerepeit Haja Zsolt, Miksch Adrienn, Szabóki Tünde és Hábetler András alakítják, az ősbemutató rendezője Varga Bence, vezényel Szennai Kálmán.

A Magyar Tudomány Napja Erdélyben idei művészettörténeti konferenciáján, a 170. évforduló alkalmából, a születésnapos Pákei Lajosról is megemlékeznek. A rendezvény november 24–26. között zajlik Kolozsváron, a részletes program a címre kattintva olvasható.

Nagyszabású ünnepség keretében adták át csütörtökön, november 23-án a felújított válaszúti kastélyt. A Bánffyak losonci ágához tartozó báró Bánffy Ádám (1847–1887) ízlését tükröző, külsejében neobarokk, belső kialakítását tekintve neoreneszánsz stílusú kastély felújítására 12 millió eurót áldozott a tulajdonos, a Kolozs megyei önkormányzat.

A marosvásárhelyi Ariel Színház szeretettel várja közönségét a Hókirálynő című, 5 éven felülieknek ajánlott gyerekelőadás bemutatójára december 2-án, szombaton 18:00 órától a Nyomda utca 4. szám alá.

Holnap-estek címmel két rendezvény zajlik november végén Nagyváradon. November 23-án, csütörtökön 18 órától Kelemen István és a Nagyváradi Állami Színház magyar tagozata az állambiztonság dokumentumaiban címmel beszélgetést tartanak a Szigligeti színház páholyelőcsarnokában. November 29-én, szerdán 18 órától Térey Jánosról Antal Balázs tart előadást, a Léda-házban.

Magyarországi és erdélyi egyházüldözés a hosszú hatvanas években címmel tudományos és pedagógiai programot bemutató estet tartanak, továbbá megnyitják a Küzdelem a lelkekért. Egyházi közösségek a pártállami Magyarországon a hosszú hatvanas években (1958–1973) című kiállítást Kolozsváron, november 27-én, hétfőn 17,30 órától a ferences rendház refektóriumában. 

A Marosvásárhelyi Művészeti Egyetem immár kilencedik alkalommal szervezi meg a Színházi Iskolák Találkozóját 2023. november 17–27. között. A nemzetközi eseményen 17 hazai és külföldi intézmény vesz részt.

A szimbolikus összegű belépődíj egy jótékony célt szolgál: a szervezők ezúttal a krónikus beteg gyermekeknek élményterápiás táborokat szervező Yuppi Tábormozgalom Egyesület támogatását tűzték ki célul.

A Liszt Intézet Sepsiszentgyörgy egy igazán különleges hangulatú zenés irodalmi estre hívja mindazokat, akik kikapcsolódásra vágynak 2023. november 23-án Háromszék fővárosában.