Revista Művelődés - versiunea romana Művelődés - magyar verzió

Gyűjteményes kiadvány megjelentetésével ünnepel a 75 éves Művelődés

A folyóirat ismeretterjesztő, nagyobb lélegzetű írásaiból válogatott gyűjtemény látott napvilágot a 75 éves Művelődés évfordulós ünnepén. A Művelődés-enciklopédia című, négykötetes munka eddig megjelent köteteit a Kolozsvári Magyar Napokon mutatták be először.

A Vallásszabadság Házában megtartott rendezvényen Benkő Levente főszerkesztő beszélt a rendszerváltás utáni harminckét évet felölelő válogatás jelentőségéről. Mint elmondta, a folyóirat munkatársai a munka során arra törekedtek, hogy a szélesebb körben kevésbé ismert adalékokat tartalmazó írásokat gyűjtsék össze ebben a könyvben, amelynek első kötete az 1990 és 1997, a második az 1998 és 2005, a harmadik a 2006 és 2013, továbbá a negyedik a 2014 és 2022 közötti időszakból válogatott írásokat tartalmazza.
Rostás-Péter Emese és Benkő Levente

A folyóirat főszerkesztője a Művelődés folyóirat múltját is felelevenítette a rendezvényen. A Művelődés 1948-ban Művelődési Útmutató néven indult, az Îndrumător Cultural című kiadvány testvérlapjaként, ebből az időszakból több példányt is megtekinthettek a könyvbemutató résztvevői. A Művelődés meglehetősen hányatott története egy időre 1985-ben zárult le, ekkor beszüntették, 1989 decembere után viszont a volt szerkesztők azonnal újraszervezték a folyóiratot. A szerkesztőség Bukarestből Kolozsvárra költözött, főszerkesztője huszonkét éven át Szabó Zsolt volt. Tőle vette át a vezetést 2013-ban Dáné Tibor Kálmán, majd 2021-től Benkő Levente.
A folyóirat főszerkesztője a Művelődés folyóirat múltját is felelevenítette a rendezvényen

A négykötetes enciklopédia anyagait a szerkesztőség jelenlegi csapata válogatta, a főszerkesztő mellett Balla Sándor, Demeter Zsuzsanna, Péter János és Rostás-Péter Emese. A szerkesztőség jelen levő tagjai közül utóbbi ismertette a szöveggondozással, a szövegek kiválogatásával kapcsolatban felmerült dilemmákat. Demeter Zsuzsanna a képanyag összeállításának kihívásairól beszélt. A négy fejezet, vagyis témakör – Életutak, Helytörténet, Művelődéstörténet, Történelem – szerint csoportosított írásokat részben újabb keletű képanyag kíséri.
Demeter Zsuzsanna fényképei

E. P.

Tetszik önnek az oldal? Segítsen egy lájkkal. Köszönjük!

Új hozzászólás

További írások

Sepsiszentgyörgy hagyományos rendezvénye, az Őszi Vásár idén is nagy választékot felsorakoztató kézműves vásárral, színes zenei kínálattal és izgalmas családi- és gyerekprogramokkal várja az ősz beköszöntét megünnepelni vágyókat szeptember 29. és október 1. között a város főterén.

Óriási sikernek bizonyult az ötlet, mely szerint rendhagyó, vidám, közösségformáló és csapatépítő eseménysorozattal ünnepli meg idén a magyar dráma napját a Marosvásárhelyi Nemzeti Színház Tompa Miklós Társulata. 

Szeptember 16-án zajlott a VIII. Szent Mihály Havi Forgatag Zabolán, mely rendezvényhez évek óta társul a Mikes Kupa is. Ez utóbbi a XI. kiadását élte az idén.

A magyar dráma napja alkalmából a Marosvásárhelyi Nemzeti Színház Tompa Miklós Társulata is ünnepi eseménysorozattal készül. A különlegesnek ígérkező drámanapi program szeptember 21-én, csütörtökön 17.30 órakor, a hagyományokhoz híven Aranka György szobrának megkoszorúzásával veszi kezdetét. 

Románia egyetlen, kizárólag női filmeseknek szóló filmfesztiválja abból a vágyból indult, hogy egyensúlyt teremtsen a férfi és női tehetségek között a filmművészetben, egy olyan művészeti ágban, ahol a nőkhöz inkább a színészi, mint a rendezői tevékenység társul.

Otthon... vagy? - ezzel a mottóval szervezi meg a székelyudvarhelyi Tomcsa Sándor Színház szeptember 18-23. között a 14. dráMA kortárs színházi találkozót.

Az Erdélyi Magyar Közművelődési Egyesület Ifjúsági Szervezete idén kilencedjére hirdeti meg zenei pályázatát minden erdélyi zenésznek és zenekarnak. A pályázatok leadásának határideje 2023. október 15., vasárnap éjfél. A gálaestre november 4-én kerül sor, a zenekarok fizikai jelenlétével, de természetesen ONLINE formában is közvetíteni fogjuk a Legszebb Erdélyi Magyar Dal Facebook-oldalán. 

A Jancsi és Juliska bemutatójával kezdődik a Puck Bábszínház 2023–2024-es évada. Varga Ibolya rendező a felújító próbákat már az előző évadban megkezdte, a közönség egy része pedig már az évad végén láthatta is az előadást egy nyilvános főpróba keretén belül. Szeptember 16-án 11:00 órától a Puck Bábszínház székhelyén tekinthető meg a felújított Jancsi és Juliska.

2024-ben 75 éves lesz az Ariel Színház – a jubileumi évadban bemutatók, vendégelőadások 

és számos meglepetés várja a gyerek-, ifjú- és felnőttközönséget.

 

2023. szeptember 15. és 17. között az Ars SACRA fesztivál egyházi kulturális műsorokat, szakrális művészetet, sétákat és idegenvezetéseket, nyitott templomok napjait kínálja a nagyközönségnek. Mottója: "Keresd a békét!"

Évadkezdő sajtótájékoztatót tartott a Figura Stúdió Színház, ahol Albu István igazgató ismertette a 2023-24-es évad tervezett bemutatóit, a színházi év struktúráját.

Kézdi Imola Lélekporc című verseskötetének a bemutatójára várja az érdeklődőket az Aradi Kamaraszínház szeptember 15-én, pénteken 18 órától a Boéme kávézóban (Episcopiei u. 21). Saját verseiből felolvas a szerző, akivel Kelemen Kinga dramaturg beszélget.

A kolozsvári hóstáti közösség intézményeinek értékmegőrző tevékenységébe kaphatnak betekintést azok, akik 2023. szeptember 12-én, kedden 18 órakor eljönnek az EME Napoca/Jókai utca 2.-4. szám alatti székhelyének előadótermébe.

Szeptember 7-én, csütörtökön 18 órától Sárosi Mátyás Zsolt grafikai kiállítása nyílik meg Sepsiszentgyörgyön a Székely Nemzeti Múzeum ideiglenes kiállítóhelyén, a Lábasházban.

A szeptember 8 – 10 között megszervezésre kerülő WonderPuck Utcaszínházi Fesztiválon bábelőadások, koncertek, workshopok és számos meglepetés várja az érdeklődőket. A Kolozsváron és Bonchidán zajló fesztivál 7. kiadásán a helyi művészek és a romániai bábszínházak produkciói mellett, hét külföldi társulat előadásai is láthatók lesznek. A fesztivál három napja alatt Spanyolországból, Hollandiából, Olaszországból, Magyarországról, Lengyelországból, Ukrajnából és Bulgáriából is láthatnak produkciókat.