Revista Művelődés - versiunea romana Művelődés - magyar verzió

Feszt Petőfi minifesztivál Marosvásárhelyen

A nemzet költője előtt tisztelegve, Petőfi Sándor születésének kétszázadik évfordulóján, a Petőfi 200 bicentenáriumi ünnepség sorozathoz kapcsolódva, a Marosvásárhelyi Nemzeti Színház Tompa Miklós Társulata, március 14-15-én Feszt Petőfi címen minifesztivált szervez a Színház épületének Underground termében.

A rendezvénysorozat március 14-én este 19:00 órai kezdettel kvízversennyel startol B. Szabó Zsolt kvízmester vezetésével (a bejelentkezéshez szükséges tudnivalókat Facebook-oldalunkon közöljük).

Március 15-én 13:00 és 16:00 óra között Privátban Petőfi címen különleges, személyre szabott és interaktív versélményt kínálnak az Undergroundban berendezett felolvasósarokban – színészek egymást váltva, Petőfi verseket olvasnak fel “privátban” az érdeklődőknek.

16:00 és 17:00 óra között Kemény Zsófi új könyvét, Az aranykor fénykorát mutatják be. A népszerű slammerrel Szabó Eszter olvasásnépszerűsítő beszélget.

17:00 órától folytatódik a Privátban Petőfi interaktív versolvasás.

18:00 és 20:00 óra között kerül sor a Tompa Miklós Társulat új bemutatójára, Petőfi Sándor: AZ APOSTOL című elbeszélő költeményének Szabó Róbert Csaba és Kiliti Krisztián által színpadra adaptált kísérleti színház jellegű előadására. A bemutatón, lévén különleges színházi projektről van szó, korlátozott a közönség létszáma: 30 néző a jegymester.hu-n vásárolhat jegyet az előadás előtti három napban. Az előadást Kiliti Krisztián és Bélai Marcel rendezte, a szereposztásban Németh B. Kristóf, Simon Boglárka-Katalin, Renczés Viktória, Kovács Botond, Tollas Gábor, Nagy Dorottya, Benő Kinga, Tamás Csanád-Fábián és Berencsy Martin lesz látható.

20:00 és 22:00 óra között Petőfi 200 - Slammergálával folytatódik a rendezvény, melyen magyarországi és erdélyi neves előadók lépnek fel: Kemény Zsófi, Mészáros Péter, Horváth Benji és André Ferenc.

22:00 és 23:00 között Tompa Pilvaxer Band néven a Tompa Miklós Társulat színészzenekara, Apostolache Zeno által megzenésített Petőfi verseket ad elő. A minifesztivál teljes ideje alatt az Uunderground „Pilvax kávéházként” fog működni, március 14-én 19:00 órakor nyit, 15-én 10:00 órától a rendezvény végéig lesz nyitva a nagyközönség előtt is (bejárat a színház hátsó udvaráról).

További információkat a Tompa Miklós Társulat Facebook oldalán találnak!

(https://www.facebook.com/tompamiklos)

 

Tetszik önnek az oldal? Segítsen egy lájkkal. Köszönjük!

Új hozzászólás

További írások

A Nagyváradi Szigligeti Színház vígjátéka, Bogdán Zsolt és a Kaláka együttes Kányádi-estje, Montanaro különleges muzsikája szerepel az Aradi Kamaraszínház áprilisi műsorában.

A Marosvásárhelyi Művészeti Egyetem Magyar Kara március 28-án, kedden 19 órától adja elő a Stúdió Színházban BAKELIT TAXI VINYL című előadását Harsányi Zsolt rendezésében.

A János vitéz, a Lúdas Matyi és A csizmás kandúr című előadásokkal várja nézőit a következő napokban a Marosvásárhelyi Ariel Színház.

A nemzetközi-bábművész szövetség (UNIMA) kezdeményezésére kereken húsz éve minden március 21-én ünnepli a szakma és a közönség a bábszínházi világnapot. Ezen nap alkalmából a Marosvásárhelyi Művészeti Egyetem hallgatói több eseményt is szerveznek.

A budapesti Madách Színház és a Liszt Intézet Sepsiszentgyörgy újabb online előadás megtekintésére hívja az érdeklődőket. 2023. március 27-én, hétfőn 19.00 órától kezdődően a TERCETT  MÓRICZ ZSIGMOND SZERELMEI film-szín-játékot lehet megnézni.

A Györkös Mányi Albert Emlékház Nyitott szemmel elnevezésű világjáró sorozatának soron következő, Amikor mozog a föld című beszélgetésére rendhagyó módon szerdán, 2023. március 22-én 18.30 órától kerül sor. Március 23-án, csütörtökön ugyancsak 18.30 órától az egy éve elindult Alzheimer Café kezdeményezésről tart bemutatót dr. Berszán Lídia, a BBTE Szociológia és Szociális Munka Karának tanára.

Dél-erdélyi városokban vendégszerepel a budapesti Szent Mihály Szekere Vándorszínház. Az 1848-1849-es szabadságharc és forradalom emlékének tiszteletére szervezett előadásokat Brassóban, Déván, Gyulafehérváron, Nagyenyeden, Vizaknán és Nagyszebenben tekinthetik meg március 17–22. között a szórványban élő magyar közösségek tagjai.

A Károli Gáspár Református Egyetem jótékonysági koncertet szervez március 31-én a budapesti Zeneakadémián a szíriai földrengés károsultjainak megsegítésére. 

A MAGMA Kortárs Művészeti Kiállítótérben a Röpte improvizációs post-ambient koncertre kerül sor 2023. március 17-én, pénteken 19 órakor, melyet a sepsiszentgyörgyi Kovács-Vajda Bence és alkotótársa, Emcsi, a Pécsi Tudományegyetem Elektronikus zene és médiaművész szakának hallgatói adnak elő.

Az egyetem Magyar Művészeti Karán június-júliusban kezdődik a beiratkozás alap- és magiszteri képzésekre, a felvételi ezt követő héten lesz. Az egyetem oktatói májustól hétvégenként ingyenes felvételi felkészítőt tartanak az egyetem honlapján közölt beosztás szerint.

Több rendezvénnyel ünepli meg az 1848/49-es magyar forradalom és szabadságharc 175. évfordulóját, illetve a Petőfi-bicentenáriumot a Liszt Intézet Sepsiszentgyörgy. A Petőfi emlékezete és az 1848-as ereklyék Háromszéken című kiállítás 2023. március 14-én, kedden 18 órától nyílik meg a Székely Nemzeti Múzeum ideiglenes kiállítóhelyén, a Lábasházban.

Petőfi Sándor születésének 200. évfordulója alkalmából az Ariel Színház szeretettel várja 10 év fölötti nézőit János vitéz című előadásának bemutatójára, a Jászai-díjas Barabás Olga rendezésében. A bemutató időpontja: március 18., szombat 18 óra.
 

Március 14-én, kedden, 19 órakor az 1848-49-es magyar forradalom és szabadságharc ünnepének előestéjén a Sepsiszentgyörgyi Háromszék Táncegyüttes Tragédia című előadását tekinthetik meg a nézők a nagyszínház termében. A táncelőadás Madách Imre Az ember tragédiája című műve alapján készült, és az Aradi Kamaraszínház évadában mutatják be Aradon.

A Nyitott szemmel elnevezésű sorozat Káoszból kibontakozó rend – Tamilnádu, India című estjének meghívottja Vincze László bábszínész. Az eseményre 2023. március 9-én, csütörtökön, 18:30 órától kerül sor a Györkös Mányi Albert Emlékházban.

 

Kilenc évszázad hit és kultúra címmel jelenik meg Fejes Rudolf Anzelm O.Praem és Molnár Judit közös, gazdagon illusztrált könyve. A Holnap Könyvek kiadó gondozásában megjelent művet 2023. március 10-én, pénteken 18 órától mutatják be a nagyváradi premontrei templomban (Úri / R. Ciorogariu utca 14 szám).