Évadzáró eseménysorozat a Stúdió Színházban

Miniévaddal zárják a Marosvásárhelyi Művészeti Egyetemen az évadot. A tanév lejártához közeledve május 21-24. között a hallgatók két előadása utoljára lesz látható a Stúdió Színházban az évzáró előadásszemle keretében, de marad idő szerzői estre, akadémiai beszámolóra és díjkiosztóra is.

Nádas Péter szerzői estjére május 21-én, kedden 17 órától kerül sor a Stúdió Színházban. A Látó Irodalmi Játékok 123. kiadásának vendége a kortárs magyar irodalom egyik legkiválóbb, világirodalmi rangú alkotója, olyan paradigmaváltó és -meghatározó művek szerzője, mint az Egy családregény vége, az Emlékiratok könyve, a Párhuzamos történetek vagy a Világló részletek. A május 21-i est kiindulópontja a legfrissebb regény, a 2022-ben megjelent Rémtörténetek lesz — de mivel minden Nádas-mű bizonyos tekintetben totalizáló igényű is, a beszélgetés medre óhatatlanul kitágul. Sorra kerülnek, de egymástól szétszálazhatatlanul, szabadság és hatalom, ösztön, vágy, érzéki felfogás és tudás, spiritualitás és realitás, erőszak és társadalom életbe vágó témái, valamint az írói habitust faggatva a szépírás mint hivatás, a világteremtés és a nyelv, a zsánerek és a műnemek, a lokalitás és az univerzalitás viszonya. Itt az ismerkedés és újraismerkedés lehetősége a marosvásárhelyi irodalomkedvelők számára egy kimagasló életművel és szerzőjével, akivel Codău Annamária irodalomkritikus, a Látó szerkesztője beszélget. A szerzői estre ingyenes a belépés, a helyek elfoglalásakor a 19 órakor kezdődő Johannára jegyet váltók elsőbbséget élveznek.

A Marosvásárhelyi Művészeti Egyetem végzős színészosztálya április 21-én, kedden 19 órától utolsó alkalommal adja elő a Stúdió Színházban Johanna, avagy maradjunk már emberek című előadását Mohácsi János rendezésében. Az előadásban másodéves magiszteris színészhallgatók játszanak: Drunek Sára, Ferencz Evelin, Jankovics Katalin, Pósa Fruzsina; valamint Berencsy Martin, Csorba Kristóf-György, Dull Bence, Kitay Levent, Móró Fruzsina harmadév-alapképzéses, illetveCsiki Roland Ádám, Soós Máté Bátor, Timár Csenge Mária másodéves alapképzéses színész szakos hallgatók. A díszletet Bács Krisztina harmadéves látványtervező hallgató készítette, a rendező asszisztensei Némedi Emese és Muhi Zsófia (III. év rendező szak). Az előadás rendezője Mohácsi János, zenéjét Kovács Márton szerezte. Karmester, illetve orgonán játszik intézetünk tanára, Strausz Imre-István; jelmez: Remete Kriszta m.v.

Május 22-én, szerdán 19 órától szintén utolsó alkalommal látható a végzős magiszteri színészosztály előadása, a Móricz Zsigmond Árvácskája nyomán készült Állami, Forgács Péter rendezésében.

Május 23-án, csütörtökön 17 órától a Stúdió Színház előterében Dr. Novák Ildikó beszámolójára várják az érdeklődőket. Az MME a tengerentúl című akadémiai előadásban szó lesz az Amerikában töltött hónapokról, Fulbright ösztöndíjról és még sokminden másról.

Az elsőéves magiszteri színészosztály május 23-án, csütörtökön 19 órától játssza a Stúdió Színházban Ivan Viripajev: Részegek című előadását Harsányi Zsolt rendezésében. A Marosvásárhelyi Művészeti Egyetem és az Udvartér Színház közös produkciójában Abai-Szabó Tamás, Csiky Csongor Ábel, Deli Szófia, Farkas Eszter, Hajas Krisztián, Mihály János, Molnár Gergely, Székely Krisztina, Szigyártó Johanna, Tar Erik elsőéves magiszteri színész szakos hallgatók, valamint Berencsy Martin, Csorba Kristóf-György, Móró Fruzsina, Szűcs Andrea Boglárka harmadéves alapképzéses színészhallgatók játszanak. A két órás előadásban sztroboszkópot használunk; megtekintése 14 éven felülieknek ajánlott.

Május 24-én, pénteken 17 órától a Stúdió Színház előterében kerül sor a Drámapálya díjátadójára. A díjazott jelenetek, drámák és színházi beszámolók szerzőivel a zsűri tagjai és a pályaművek értékelésében részt vevő hallgatók beszélgetnek.

A Marosvásárhelyi Művészeti Egyetem elsőéves magiszteri színészosztálya május 24-én, pénteken 19 órától adja elő a Köteles utcában ex-terápia című mozgás-színházi előadását Fehér Ferenc rendezésében. Szereplők: Abai-Szabó Tamás, Csiky Csongor Ábel, Deli Szófia, Farkas Eszter, Hajas Krisztián, Mihály János, Rubold Emília, Székely Krisztina, Szigyártó Johanna, Tar Erik elsőéves magiszteri színész szakos hallgatók. Az előadásban nagy mennyiségű füstöt használunk; megtekintése 14 éven felülieknek ajánlott.

A jegyek interneten megvásárolhatók elővételben a Stúdió Színház weboldalán feltüntetett online rendszerben, vagy az előadás helyszínén, kezdés előtt egy órával. Jegyeket foglalhatnak a 0791.22.99.77 telefonszámon vagy a jegy@studioszinhaz.ro email címen. A Stúdió Színházról bővebb információt a www.studioszinhaz.ro honlapon találnak.

Ballagás a Stúdió Színházban

Ballagással, miniévaddal és off-programokkal zárják a Marosvásárhelyi Művészeti Egyetemen az évadot. A tanév lejártához közeledve május 18-án az intézmény végzőseinek a ballagási ünnepségére várják az érdeklődőket.

A ballagás előestéjén, a csíkszeredai Unscene fesztiválról hazatérve a  Marosvásárhelyi Művészeti Egyetem végzősei május 17-én, pénteken 19 órától adják elő a Stúdió Színházban Móricz Zsigmond kisregénye, az Árvácska nyomán készült, Állami című előadásukat Forgács Péter rendezésében. A Magyar Művészeti Kar produkciójában Drunek Sára, Ferencz Evelin, Jankovics Katalin és Pósa Fruzsina másodéves magiszteri színész szakos hallgatók játszanak. A díszlet- és jelmeztervet Bács Krisztina, a Román Művészeti Kar harmadéves látványtervező szakos hallgatója készítette. Az előadás rendezője Forgács Péter.

A május 18-án, szombaton 11 órakor kezdődő ballagásra a Köteles utcai Stúdió Színházban kerül sor, az ünnepi eseményre mindenkit szeretettel várunk!

 

Az Állami című előadásra jegyeink interneten megvásárolhatók elővételben a Stúdió Színház weboldalán feltüntetett online rendszerben, vagy az előadás helyszínén, kezdés előtt egy órával. Jegyeket foglalhatnak a 0791.22.99.77 telefonszámon vagy a jegy@studioszinhaz.ro email címen. A Stúdió Színházról bővebb információt a www.studioszinhaz.ro honlapon találnak.

Új hozzászólás