Előadás Méhes Sámuelről és beszélgetés Orth Évával a Györkös Mányi Albert Emlékházban

2023. február 1-én, szerdán, 18.30 órától Horváth Csaba történész tart előadást A kollégiumi professzor, aki lapot szerkesztett és politizált. Méhes Sámuel élete címmel a Györkös Mányi Albert Emlékházban (Kolozsvár, Republicii / Majális u. 5.).

Kolozsvár évszázadok óta vonzza az embereket, több jeles történelmi személyiség élete vagy életútjának egy szelete a kincses városhoz kötődik. Az előbbiek közé tartozik Méhes Sámuel kollégiumi tanár, az Erdélyi Híradó című lap tulajdonosa és főszerkesztője, a Magyar Tudományos Akadémia levelező tagja, erdélyi országgyűlési követ. Méhes egy roppant érdekes, sok szempontból tanulságos, ellentmondásoktól és drámáktól sem mentes életúttal rendelkező személyiség volt, akinek életpályája a francia császárral való találkozástól az új Farkas utcai református kollégiumon át egészen a forradalmi Pestig ível. Az előadás Méhes Sámuel életpályáját elemzi, szövevényes és többszörösen összetett tevékenységét boncolgatja.

Közreműködik: Jánó Kinga népdalénekes, zenepedagógus, teológus

Az előadóról itt olvashatnak bővebben.

Az előadás szervezője: Györkös Mányi Albert Emlékház.

___________________________________________________

 

Caption

 

2023. február 2-án, csütörtökön, 18.30 órától Orth Éva, a Kolozsvári Állami Magyar Opera egykori énekesnője lesz a Prospero páholy beszélgetőestek következő vendége.

Demény Pétert, a sorozat társszervező házigazdáját idézzük: "Ha ránézek Orth Éva képeire, felkavaró érzékenységet látok a tekintetében. Nem tudom, honnan érkezett ez a pillantás, mi lehet az oka, a színpadon mindenesetre jól jött, összetetté varázsolta a legegyszerűbb szerepet is – már ha van ilyen. Hátha választ kapunk erre a kérdésre február másodikán. Meg még sok másikra."

A sorozat szervezője a Györkös Mányi Albert Emlékház, házigazdája és társszervezője Demény Péter.

 

Az eseményekre szeretettel várnak mindenkit!

 

 

Új hozzászólás