Revista Művelődés - versiunea romana Művelődés - magyar verzió

Berekméri Katalin a Marosvásárhelyi Nemzeti Színház Tompa Miklós Társulatának új művészeti igazgatója

Berekméri Katalin 2001-ben végzett a Marosvásárhelyi Művészeti Egyetem színművészet szakán, 2003-tól a Marosvásárhelyi Nemzeti Színház Tompa Miklós társulatának tagja. 2015-ben az Ördög próbájában játszott szerepéért kapta Románia legfontosabb szakmai kitüntetését, az UNITER-díjat. Berekméri Katalin 2010-től a Marosvásárhelyi Művészeti Egyetem színművészet szakán színészmesterséget oktat, 2015-ben doktorált.
Berekméri Katalin

Pál D. Attila a társulat február 24-i gyűlésén jelentette be a kinevezést. “Elsősorban hálával tartozom Berekméri Katalinnak, ugyanis tavaly szeptember óta velem karöltve, önkéntesen, rengeteg időt és energiát befektetve segített tanácsaival, egyeztetésekkel, kapcsolattartással a társulat művészeti vezetésében. Nem volt könnyű a mögöttünk lévő félév, az úgynevezett átmeneti idő, de, egyértelmű, hogy Katus szakmailag és emberileg is a legmegfelelőbb választás. Meggyőzni sem volt könnyű, mivelhogy, az oktatástól a színészetig sok mindennel el van foglalva, ezért másokat is megkerestem – Bocsárdi Lászlót és Fehér Balázs Benőt, például –, akiknek a szakmai tanácsaira továbbra is számítunk. A következő évadot előkészítettük, az idén még lesz egy bemutató – Keresztes Attila rendezésében a János király –, szerződtünk már Radu Afrimmal és Sebestyén Abával, akik marosvásárhelyi szerzők műveit fogják színpadra állítani, de ennél többet hadd ne áruljak el” – mondta Pál D. Attila.

Berekméri Katalin elsősorban azt hangsúlyozta, hogy közösséget szolgáló szakmai kihívást lát Erdély egyik jelentős színházi társulatának művészeti igazgatásában – ez egyrészt lehetőség, ugyanakkor olyan provokáció, ami fejlődésre ösztönzi –, tavaly szeptembertől volt ideje belekóstolni, a feladatkört megismerni, önmagát kipróbálni, és nem kevés mérlegelés után arra a döntésre jutott, hogy nekivág ennek a gyönyörű feladatnak. “Nem arra számítok, hogy könnyű lesz, hiszen több mint húsz éve pályán vagyok, pontosan tudom, hogy hosszas, komoly munka egy színház irányát meghatározni és gyakorlatba ültetni, művészeti célokat folyamatos alkotói feszültségben újra és újra megszülni, illetve a bőrömön ismerem, hogy mit jelent társulatban gondolkodni, tervezni, munkafolyamatokat végigvinni. Köszönöm Pál Attilának a bizalmat, a kollégáknak pedig a sok bátorítást. Úgy gondolom, hogy a jövő évad tervezésével egyértelműen biztosítjuk az abszolút prioritásként kitűzött célt: a társulat fejlődésének lehetőségét. Teljes mértékben egyetértek Pál Attilának azzal az elképzelésével, hogy szakmai tekintéllyel felvértezett, számunkra értékes rendezők megszólítása mellett tehetséges újoncokat egyaránt meghívjunk közös munkára, akik által többsíkú alkotói koncepcióval találkozhatnak mind a nézők, mind a színészek. Mivel a színház folyamatos változásban lévő művészeti ágazat, a kortárs alkotói szellem előtt teljes nyitottsággal kell lennünk” – hangsúlyozta Berekméri Katalin.

A színház vezetői, továbbá arról is beszámoltak, hogy az idén a 10-ik Színházi Olimpiára három előadással kapott meghívást a társulat, illetve több más szakmai fesztiválon is részt vesznek. Pál D. Attila továbbá azt is elmondta, hogy a színház épület-felújítás jelenlegi fázisában a jövő évadot még a színház épületében tervezik.

Az újonnan kinevezett művészeti igazgató, Berekméri Katalin és Pál D. Attila vezérigazgató jövő pénteken, március 3-án este 18 órai kezdettel, a Tompa Miklós Társulat Nézőtéri súgó című podcast műsorának lesz vendége, amit az érdeklődők a társulat honlapján, Youtube-csatornáján nézhetnek meg, illetve Spotify-on hallgathatják meg.

Tetszik önnek az oldal? Segítsen egy lájkkal. Köszönjük!

Új hozzászólás

További írások

A Nagyváradi Szigligeti Színház vígjátéka, Bogdán Zsolt és a Kaláka együttes Kányádi-estje, Montanaro különleges muzsikája szerepel az Aradi Kamaraszínház áprilisi műsorában.

A Marosvásárhelyi Művészeti Egyetem Magyar Kara március 28-án, kedden 19 órától adja elő a Stúdió Színházban BAKELIT TAXI VINYL című előadását Harsányi Zsolt rendezésében.

A János vitéz, a Lúdas Matyi és A csizmás kandúr című előadásokkal várja nézőit a következő napokban a Marosvásárhelyi Ariel Színház.

A nemzetközi-bábművész szövetség (UNIMA) kezdeményezésére kereken húsz éve minden március 21-én ünnepli a szakma és a közönség a bábszínházi világnapot. Ezen nap alkalmából a Marosvásárhelyi Művészeti Egyetem hallgatói több eseményt is szerveznek.

A budapesti Madách Színház és a Liszt Intézet Sepsiszentgyörgy újabb online előadás megtekintésére hívja az érdeklődőket. 2023. március 27-én, hétfőn 19.00 órától kezdődően a TERCETT  MÓRICZ ZSIGMOND SZERELMEI film-szín-játékot lehet megnézni.

A Györkös Mányi Albert Emlékház Nyitott szemmel elnevezésű világjáró sorozatának soron következő, Amikor mozog a föld című beszélgetésére rendhagyó módon szerdán, 2023. március 22-én 18.30 órától kerül sor. Március 23-án, csütörtökön ugyancsak 18.30 órától az egy éve elindult Alzheimer Café kezdeményezésről tart bemutatót dr. Berszán Lídia, a BBTE Szociológia és Szociális Munka Karának tanára.

Dél-erdélyi városokban vendégszerepel a budapesti Szent Mihály Szekere Vándorszínház. Az 1848-1849-es szabadságharc és forradalom emlékének tiszteletére szervezett előadásokat Brassóban, Déván, Gyulafehérváron, Nagyenyeden, Vizaknán és Nagyszebenben tekinthetik meg március 17–22. között a szórványban élő magyar közösségek tagjai.

A Károli Gáspár Református Egyetem jótékonysági koncertet szervez március 31-én a budapesti Zeneakadémián a szíriai földrengés károsultjainak megsegítésére. 

A MAGMA Kortárs Művészeti Kiállítótérben a Röpte improvizációs post-ambient koncertre kerül sor 2023. március 17-én, pénteken 19 órakor, melyet a sepsiszentgyörgyi Kovács-Vajda Bence és alkotótársa, Emcsi, a Pécsi Tudományegyetem Elektronikus zene és médiaművész szakának hallgatói adnak elő.

Az egyetem Magyar Művészeti Karán június-júliusban kezdődik a beiratkozás alap- és magiszteri képzésekre, a felvételi ezt követő héten lesz. Az egyetem oktatói májustól hétvégenként ingyenes felvételi felkészítőt tartanak az egyetem honlapján közölt beosztás szerint.

Több rendezvénnyel ünepli meg az 1848/49-es magyar forradalom és szabadságharc 175. évfordulóját, illetve a Petőfi-bicentenáriumot a Liszt Intézet Sepsiszentgyörgy. A Petőfi emlékezete és az 1848-as ereklyék Háromszéken című kiállítás 2023. március 14-én, kedden 18 órától nyílik meg a Székely Nemzeti Múzeum ideiglenes kiállítóhelyén, a Lábasházban.

Petőfi Sándor születésének 200. évfordulója alkalmából az Ariel Színház szeretettel várja 10 év fölötti nézőit János vitéz című előadásának bemutatójára, a Jászai-díjas Barabás Olga rendezésében. A bemutató időpontja: március 18., szombat 18 óra.
 

Március 14-én, kedden, 19 órakor az 1848-49-es magyar forradalom és szabadságharc ünnepének előestéjén a Sepsiszentgyörgyi Háromszék Táncegyüttes Tragédia című előadását tekinthetik meg a nézők a nagyszínház termében. A táncelőadás Madách Imre Az ember tragédiája című műve alapján készült, és az Aradi Kamaraszínház évadában mutatják be Aradon.

A Nyitott szemmel elnevezésű sorozat Káoszból kibontakozó rend – Tamilnádu, India című estjének meghívottja Vincze László bábszínész. Az eseményre 2023. március 9-én, csütörtökön, 18:30 órától kerül sor a Györkös Mányi Albert Emlékházban.

 

Kilenc évszázad hit és kultúra címmel jelenik meg Fejes Rudolf Anzelm O.Praem és Molnár Judit közös, gazdagon illusztrált könyve. A Holnap Könyvek kiadó gondozásában megjelent művet 2023. március 10-én, pénteken 18 órától mutatják be a nagyváradi premontrei templomban (Úri / R. Ciorogariu utca 14 szám).