Ars Hungarica 2023 - Program

A nagyszebeni Ars HUNGARICA kulturális fesztivál a szórvány magas színvonalú rendezvénye, amely sokszínűségével van jelen Erdély és Kárpát-medence kulturális életében. Az idei rendezvénysorozat 2023. november 10. és 19. között zajlik.

A nagyszebeni Ars HUNGARICA fesztivál a helyi kulturális kínálat egyik fontos, nemzetközileg elismert és közkedvelt rendezvénye. A magyar hagyományokat és a kulturális gazdagságot mutatja be a helybélieknek és az ideérkező vendégeknek. Megerősíti a hovatartozás érzését és kikapcsolódási lehetőséget kínál a helyi magyar közösség számára.

A színes programsorozat célja a több évszázados helybéli magyar jelenlét hangsúlyozása mellett az, hogy hozzájáruljon a magyar közösség érvényesüléséhez itt, a Kárpát-medence határán magyar kulturális gyöngyszemeket mutasson be, és hidat képezzen a közös anyanyelvet beszélő és közös igényeket képviselő személyek, intézmények között.

A program gerince összeállt, és folyamatosan gazdagodik, illetve a cikk is frissül.

Az eseménysorozat november 10-én, pénteken 12 órakor kiállításmegnyitóval indul Magyar művészek a Brukenthal Nemzeti Múzeum kortárs képzőművészeti gyűjteményéből címmel. Többek között Incze Ferenc, Borsos Miklós, Bodor Mária, Nagy Imre, Kós András, Gyenge Imre, Orth István és Strebeli Róbert alkotásait mutatják be.

19 órától a Thalia Díszteremben a hivatalos megnyitót az Attacca World Music és Balogh Kálmán Bihar című, Bartók Béla gyűjtéseiből összeállított előadás követi. A formáció Bartók Béla bőséges mennyiségű gyűjteményét használta forrásanyagként, főként a zeneszerző Bihar megyében gyűjtött hangszeres és vokális dallamai. A feldolgozások autentikus népzenei elemeket ötvöznek saját világzenei hangzásokkal. A zenekar számos magyarországi és világzenei fesztiválon koncertezett már. A formáció tagjai: Raksányi Boglárka, Székely Levente, Mester Dániel, Hetessy Csaba, Gyányi Tamás, Bordás Zoltán. Meghívott vendégművész: Balogh Kálmán, akit 2007-ben a nagyszebeni közönség ugyancsak a Thalia színpadán hallhatott először. Az első napot egy állófogadás zárja.

November 11-én, szombaton Balázs Enikő idegenvezetése után, 17:00 órakor megnyitjuk Szegedi Alice Torella nagyszebeni származású, Budapesten élő művésznő Babák című kiállítását a Tükörterem kiállítóterében. Ezt követően, 18:00 órától Maksay Ágnes Hallgass zúgó szél, hadd beszéljek én! című filmjének vetítésén vehetnek részt az érdeklődők, amelyen a rendező, T. Szabó Levente történész és László Loránd operatőr is jelen lesznek. A dokumentumfilm Petőfi Sándor erdélyi barangolásait mutatja be, többek között Nagyszebenben és Vizaknán is forgattak az elkészítésénél, Keresztes Kálmán, illetve Bogáti János a helyi vonatkozásokat mutatják be. A szombat esti ifjúsági bulit a budapesti Szeder Trió és a Góbé Zenekarok koncertjei fogják biztosítani 20:00 órától a Filharmónia alagsorában.

Vasárnap, november 12-én a Református Templom Galériában Pădureț Mónika, bukaresti művésznő Csend(es) – Élet – Szerenád (Csendes köszönet) című kiállításának megnyitója után délután 6 órától a Tanács Toronyban a sokszorosan díjazott, marosvásárhelyi Nagy Botond Lélektükör című fényképkiállítását Magdó István és Louis Guermond mutatják be, közreműködik Oltean Krisztina Mária.

A fesztivál első hétvégéjét Benedekffy Katalin Egy csipetnyi Erdély című estje zárja 19:00 órától, amelynek keretén belül könyvbemutatóra, beszélgetésre, filmvetítésre, dalok előadására és erdélyi ízek kóstolójára is sor kerül a patinás belvárosi Tükörteremben. A műsor legelején a Nagyszebeni Citeracsoport, Bucz Júlia vezetésével mutatja be mit tanultak az utóbbi évben.

Hétfőn, november 13-án 16 órától a Nagyszebeni Polgármesteri Hivatal kiállítóterében a Magyar Fotóművészek Világszövetség XXIII. Nemzetközti-Magyar Fotószalon legfrissebb díjazott fényképei kerülnek bemutatásra. 17 órától, a Tükörteremben bábszínház megtekintésére várják a szervezők a legkisebbeket. A Gyergyószárhegyi Kulturális és Művészeti Központ produkciójában a HalVirág Bábszínház bemutatja Tamás Gyopár Csihán Királyúrfi című bábjátékát.

Kedden, november 14-én 19:00 órától Béres Levente zongoraművész Bartók Béla, George Enescu, Kodály Zoltán, Liszt Ferenc, Orbán György és Veress Sándor zongoraműveket ad elő a Tükörteremben.

Szerdán este, november 15-én 20:00 órától Szilvássy Carola életén keresztül a 19. század végi és a 20. század eleji Erdély történelmi viharokkal, tragédiákkal átszőtt kulturális és társadalmi életébe enged betekintést A maga természete szerint és szabadon című film, amelynek vetítésére az ESTE Filmul de Miercuri keretén belül, a stáb jelenlétében kerül sor a Ion Besoiu Kulturális Központban. Szebeni Zsuzsa rendezővel és Molnár-Bánffy Kata producerrel Kató Csilla fog beszélgetni.

Csütörtökön, 16-án újból a gyermekeknek kedveskedünk egy interaktív koncerttel a sepsiszentgyörgyi Tekergők kisegyüttes előadásában. Az Égen-Földön című előadás tíz dalban érdekes állatokat és különleges hangszereket mutat be a közönségnek, ismerős dalok csengenek majd fel, így találkozhatunk Micimackóval, a Nagy Ho-ho horgásszal, Vukkal, a Hupikék törpikékkel, a Mézga családdal és Süsüvel, a sárkánnyal.

Az Ars Hungarica kulturális fesztivál második hétvégéje színházi előadással kezdődik, november 17-én, pénteken 19:00 órától a Gyulai Várszínház frappáns előadását De mi lett a nővel címmel nézheti meg a közönség a Gong Színházban. A történetben három férfi párbeszédét követhetjük nyomon egy ott nem lévő, eltűnt nőről. A különös dramaturgiájú történetben szerelmek és csalódások, kivégzések és foghúzások, öngyilkosságok és ellenvonatok kavarognak Irina Bikulina ártatlan, mégis felkavaróan buja, szenvedélyes alakja körül. Mi a közös a három, idős utazó színészben? A történet végére kiderül. Előadják: Győrffy András – Jászai Mari-díjas színművész, Kárp György – Bánffy Miklós-díjas színművész és Szélyes Ferenc – Jászai Mari-díjas színművész. Rendező: Béres László, Díszletek: Szélyes Andrea. A belépés, ez esetben is ingyenes.

November 18-án, szombaton  18:00 órától díszkötetben megjelent, német és magyar nyelvű könyvbemutatóra várjuk a közönséget a Tükörteremben. Az ORTH István illusztrációit tartalmazó Madách Imre Az ember tragédiája köteteket mutatjuk be, amelyek a nagyszebeni Honterus nyomdában készültek el idén, tehát nagyon frissek. Meghívottak a két kiadónak képviselői: ifj. Józsa Benjámin, a Romániai Német Demokrata Fórum és a Honterus Kiadó ügyvezető igazgatója, H. Szabó Gyula a Kriterion Kiadó igazgatója, illetve a magyarországi Madách Klub képviselői.

Bíbor Birtok borokkal és Szicsek pálinkával fogunk koccintani a 20:00 órától kezdődő Tasi Nóra & Sárosi Péter Duó koncert előtt, amelyet szintén a Tükörteremben szervezünk.

November 19-én Kodály Zoltán és Ligeti György műveket hallhatunk Samson Melinda, szoprán és Miklós Noémi zongora- és orgonaművész A legszebb virág – In memoriam Ligeti 100 című előadásban, 11:00 órától a Református Templom Galériában.

Zároműsorként a Bekecs Táncszínház előadásában Petőfi Sándor A helység kalapácsa című előadását tekintheti meg a nagyérdemű.

 

Ars Hungarica Vízaknán!

November 11-én, szombaton Benedekffy Katalinnal találkozhatunk az Egy csipetnyi Erdély című könyvének bemutatóján, ahol előadásra és filmvetítésre is sor kerül.

Vasárnap, 12-én 19:00 órától Maksay Ágnes és László Loránd „Hallgass zúgó szél, hadd beszéljek én!” Petőfi Erdélyben dokumentumfilmet vetítjük, román nyelvű felirattal.

Csütörtökön, 16-án pedig 19:00 órától zongoraelőadásra invitáljuk a helyi közösséget: Béres Levente Bartók Béla, George Enescu, Kodály Zoltán, Liszt Ferenc, Orbán György és Veress Sándor zongoraműveket ad elő.

Az eseményekre a Református Gyülekezeti Teremben kerül sor, a belépés díjtalan.

 

A műsorváltoztatás jogát fenntartjuk. További részletek: www.szeben.ro/arshungarica-2023

Új hozzászólás