Zeng a lélek

2016 májusában a Berde Mózes Unitárius Gimnáziumban évi rendszerességgel megrendezett Vadrózsák Hagyományőrző Találkozón négy fiatal ült a Vadrózsák Néptánccsoport próbatermében, és lelkesen gyakorolt, hogy a délutáni táncházban, ha lehetőség adódik, muzsikálhassanak ők is egy keveset. A fiúk a székelykeresztúri Tanulók Klubjánál tanultak zenélni, Eszter pedig a székelyudvarhelyi Kaszaj Egyesület által szervezett népzenei képzésen bővítette népzenei tudását. Nagyon szerettek volna zenélni, így nem volt más tennivaló, lehetőséget kellett biztosítani, hogy muzsikálhassanak, fejlődhessenek. Így a táncházban való muzsikálást a Vadrózsák Néptánccsoport egyik koreográfiájának megtanulása követte.

Karácsonyra hangoló 2016-ban. A Berde Mózes Unitárius Gimnázium kórusának ünnepi előadása

2016 őszétől az így megalakult Lelkes Zenekar bekerült a székelyudvarhelyi Kaszaj Egyesület képzésébe, ahol azóta is a Kedves Zenekar tagjaitól tanulnak. A fiatalok 2017-ben bejutottak a Miskolcon megrendezett VIII. Dunán innen – Tiszán túl ifjúsági tehetségkutató verseny döntőjébe, ahol az alig egyéves lelkes csapat bronz minősítést kapott.

A kezdetekben többnyire a Vadrózsák Néptánccsoport fellépésein, a Berde Mózes Unitárius Gimnázium rendezvényein és a város által szervezett különböző alkalmakon muzsikáltak. Hamar híre ment a fiatal zenészeknek, és sorba érkeztek a felkérések táncházakba, tánctáborokba, és előadásokban is közreműködtek. Annak érdekében, hogy a fellépéseik színesebbek, hangulatosabbak legyenek, a zenekar kiegészült Berei Izabella népdalénekessel.

A VIII. Dunán innen – Tiszán túl tehetségkutató verseny döntőjében 2017-ben, ahol a Lelkes Zenekart
bronz minősítéssel jutalmazták

2017-ben a Lelkes Zenekar a Vadrózsák Néptánccsoporttal karöltve népzenei képzést szervezett Székelykeresztúron, hogy városunkban a tánc- és a zenei utánpótlás is biztosítva legyen. Jelenleg több mind húsz fiatal és felnőtt vesz részt ebben képzésben.

A Folk Társ Egyesület 2018 októberétől rendszeres táncházat tart Székelykeresztúron, melynek társszervezője és állandó zenekara a Lelkes Zenekar.

A Lelkes Zenekar ma már meghatározó szereplője a Székelykeresztúron és környékén zajló népzenei és kulturális életnek. Hiszem, hogy a zenekar tagjai eddigi sikereikkel, lelkesedésükkel példaképpé váltak sok keresztúri fiatal számára.

A zenekar jelenlegi tagjai

A zenekar tagjai: Tódor Eszter – hegedű, Salat Barna – hegedű, Kis-Antal Csaba – brácsa, Deé Balázs – nagybőgő, Berei Izabella – ének.

A Berde Mózes Unitárius Gimnázium néptánccsoportja 2010-ben alakult a gimnázium diákjaiból. A tánccsoport számtalanszor fellépett már. Nemcsak Székelykeresztúron és környékén viszi jó hírét a Berde Mózes Unitárius Gimnáziumnak, hanem a határon túl is. Kisebb koreográfiák mellett két táncjátékot is színpadra vitt. 2015 novemberében a tánccsoport megalakulásának V. évfordulóján a Sírjaik hol domborulnak…, majd 2018 szeptemberében a Tordai Országgyűlés 450. évfordulójának alkalmából a MásképP című táncjátékot mutatta be az együttes. A Vadrózsák Néptánccsoportot megalakulásától kezdve Nemes Annamária és Józsa Levente vezeti.

A Folk Társ Egyesület

A Folk Társ Egyesület Székelykeresztúr talán legfiatalabb civil szervezete, amely hagyományaink továbbéltetésére, megélésére irányuló programokat, tevékenységeket szervez. Elindította a rendszeres óvodás, gyermek- és felnőtt táncházat Székelykeresztúron. A felnőtt táncházakba minden alkalommal egy-egy helyi szőlőtermesztőt is meghív, aki bemutatja a Keresztúron termesztett szőlőből készült borát. Az egyesület két éve működteti a Keresztúri Népzeneműhelyt, ahol hegedű, brácsa és nagybőgő oktatás zajlik. Tervei között szerepel egy kulturális központ kialakítása Székelykeresztúron.

A Vadrózsák Néptánccsoport és a Lelkes Zenekar Gyömrőn

 

Új hozzászólás