Revista Művelődés - versiunea romana Művelődés - magyar verzió

Képzőművészek a lovardákban

28. Incitato Nemzetközi Művésztábor, Katrosa

Magyari Lajos költő egyik kiállítás megnyitón mondta, mint varázsigét: hogy ez a nagyvilág egyetlen olyan alkotótábora, amelyben évtizedénél hosszabb ideje a LÓ a téma.

Amikor a két doktor, Kádár László és Tóth Ferenc magyarhoni segédlettel visszaállították a kiölt lipicai vérvonalat, nem is sejtették, hogy az erdélyi fejedelmek korából származó faj újrahonosításával, a fogathajtás, a lovasversenyek kárpát-medencei felfuttatásával, az 1993-ban Incitato alkotótábor megvalósításával, és ennek anyagi áldozatokat is igénylő támogatásával egy nemes erdélyi művészi vérvonalat is visszahonosítanak. Mert erről van szó. A háromszéki lovassport, még pontosabban a fogathajtás atyja, a néhai Tóth Ferenc 1991 áprilisában visszahozta Magyarország­ról a múlt század elején a gróf Bethlen Pál erdélyi ménesében kitenyésztett Incitato vérvonalat, az Incitato C-35-öt, amely a dálnoki ménes alapító és névadó ménje lett. Lipizzai ló – őshazája Lipizza, Triest melletti község. A lipizzai ló ausztriai, spanyol, olasz, arab vérű, könnyű kocsilófajta, amelyet a lipizzai udvari ménesben tenyésztettek ki. Nyolc vérvonala van: Siglavy-Capriola (spanyol), Tulipán (magyar), Incitato (erdélyi), Napolitano (olasz), Conversano (olasz), Favory (cseh), Maestozo (cseh), Pluto (dán).
A művésztábor alkotói a kézdivásárhelyi kiállítás megnyitóján

Az Incitato vérvonal és a felszámolt Agromixt Rt. dálnoki lipicai ménesének (törzsménjének) nevét öröklő nemzetközi művésztáborban az évek folyamán holland, angol, belga, indiai, szerb, francia és magyarországi képzőművészek is megtisztelték jelenlétükkel, alkotásaikkal.

Az 1993-ban, a Kézdivásárhely melletti Fortyogófűrdőn elindított művésztelep 2005-ben Bálványosra költözött, ahonnan a medvék és a jelenlegi kialakult helyzet miatt a szervezők idén Katrosára terelték a lóravaló művészeket. Így sikerült az idei Incitato alkotótábort július 3. és 12. között rendkívüli keretek között és a normák betartásával idén is a támogatók és a művészetkedvelők segítségével megszervezni és megrendezni.

A sorban 28. Incitato Művésztelep meghívott művészei a lósorsok témakőrben alkottak. Az idei tábort záró kiállítás megnyitóját, a járványhelyzet miatt előírt szabályok betartásával a múzeum udvarán sikerült lebonyolítani, ahol Dimény Attila, a múzeum vezetője köszöntötte az érdeklődőket, majd Tomos Tünde, az idei tábor művészeti vezetője üdvözölte a megjelenteket, és ismertette 2020-as tábor meghívottjait: Ábrahám Imola, Ábrahám Jakab, Tomos Tünde, Csutak Levente, Bodó Dávid, Dimény András és Vetró B. Sebestyén András Brassóból, Simó Enikő Sepsiszentgyörgyről, Deák Barna és Deák M. Ria Kovásznáról, Bajkó Attila Temesvárról, Vincze László a magyarországi Sárándról, Németh Orsolya Zaboláról, Kövér György Gidófalváról, Vetró András, Vetró B. Zsuzsa, Sárosi Csaba, Nagy Lajos és Gábor Balázs Kézdivásárhelyről.

A záró kiállítást Sántha Imre Géza művészettörténész, a Székely Nemzeti Múzeum munkatársa méltatta, aki az Incitato tábort Székelyföld egyik jellegzetes, messze földre eljutott hírű nyári alkotóműhelyének nevezte, majd Tóth Ildikó táborszervező mondott köszönetet a művészeknek, a mecénásoknak, a családjának, a kurtapataki Zonda-, és az almási Táltos Paripa-lovardáknak, hogy fogadták a művészeket, és az ottani lovak sorsait ismertették.

A 28. Incitato művésztelep anyaga augusztus 16-ig tekinthető meg a kézdivásárhelyi Incze László Céhtörténeti Múzeum időszakos kiállítótermében. Az érvényes korlátozások értelmében egyszerre legtöbb tízes csoportokban lehet bemenni a kiállításra, a maszk viselése pedig kötelező. A kiállításból egy válogatott anyag a hagyomány szerint Brassóba, Sepsiszentgyörgyre és Kovásznára is eljut majd.

Tetszik önnek az oldal? Segítsen egy lájkkal. Köszönjük!

Új hozzászólás

További írások

A fesztivál kilenc napja alatt 24 esemény zajlott, 16 koncerttel, két zenés helyismereti túrával, egy könyvbemutatóval, egy filmvetítéssel, egy borkóstolóval, egy reneszánsz gyermeknappal és táncházzal, továbbá egy régizene-ovival, amely az idei év újdonságának számít. Idén öt országból, kilenc napon át nyolc helyszínen több mint 170 zenészt tapsolhatott meg a publikum. 

Hivatalos bejegyzésének hetedik évfordulóját ünnepli a sepsiszentgyörgyi székhelyű Erdélyi Címer- és Zászlótudományi Egyesület, s ez alkalmat ad a visszatekintésre. Az igen mozgalmas első öt év után a hatodikra árnyékot vetett a koronavírus-világjárvány, ám a tavalyi esztendő – a megszorítások dacára – ismét sikeres volt.

Önfeledt szórakozás, táncház, világzenei DJ, családi programok, ismeretterjesztő előadások, gyerekfoglalkozások, megújult helyszín, fokozott komfort, függőágyas „Jámbor zóna”, hajnali madárcsicsergés és régóta várt találkozások a 2021-es Méra World Music Fesztiválon.

A 2018-es Csíkszeredai Régizene Fesztivál 2018. július 8–15.nagy kihívás előtt áll: az egyetemes zenetörténet egyik legnagyobb művét, J. S. Bach két zenekarra, két kórusra és szólistákra írott Máté-passióját tűzi műsorra a fesztiválon. Ily módon szeretnénk megünnepelni a Barokk Fesztiválzenekar megalakulásának tízedik esztendejét.

November 11–12-én rendezik meg Szatmárnémetiben, a Dinu Lipatti Filharmóniában a XXV. Hajnal Akar Lenni Népdaléneklési Versenyt a Bartók Béla Egyesület, a Szent-Györgyi Albert Társaság, a Romániai Magyar Dalosszövetség, a Magyar Kórusok Zenekarok és Népzenei Együttesek Szövetsége (KÓTA), a Hagyományos Kultúrát Megőrző és Támogató Központ, valamint a G. M.

A brassói Apáczai Csere János Közművelődési Egyesület meghirdeti Ady Endre születésének 140. évében a XXIV. Bartalis János versmondó és énekelt vers vetélkedőt. 

Az idén hatodik alkalommal szervezi meg a Harmonia Cordis Egyesület a Novum Generatio Nemzetközi Gitárnapokat november 20–23. között Kolozsváron. A koncertek nem titkolt célja új kibontakozási lehetőségek biztosítása a klasszikus gitár/zene művészei és jövendőbeli előadói számára, a fiatal művészek bátorítása és támogatása.

Balassi kardtársai pályázat

A Kelemen Lajos Műemlékvédő Társaság és a Kolozsvár Társaság közösen fotópályázatot hirdet a Fogadjuk örökbe a 700 éves Kolozsvárt! program keretében Kolozsvári homlokzatok címmel.

A kórusműveket a Templomkertben, Szent László szobra körül éneklik közösen a kórusok. A szervezők felkérik a találkozóra benevező kórusokat, hogy műsoruk ne haladja meg a 10-12 percet, továbbá lehetőség szerint minden kórus műsora tartalmazzon legalább egy Kodály Zoltán-művet.

A szovátai Teleki Oktatási Központ és a Gub Jenő Természetismereti Tudástár idén is megszervezi a Teleki-virág biológia és természetvédelmi vetélkedőt IX-XII. osztályos diákok számára.

Hetedik alkalommal sikerült megtartanunk július 6. és 11. között a Pusztinai Zenetábort, amely az egyesületünk és a falu életében hagyományossá vált, mindenki által nagyon várt esemény.

A Kárpát-medence magyar kórusaihoz

Tordaszentlászló RMDSZ Szervezete, önkormányzata, a Tordaszentlászlói Thamó Gyula Közművelődési Egyesület, a református egyházközség, valamint a falu művelődési háza, nemzeti és művelődéstörténeti nagyjaink, mint:

1.               falunk névadója, Szent László királyunk halálának 920.,

2.               az Erdélyi Magyar Közművelődési Egyesület (EMKE) megalakulásának 130.,

A versenyre kizárólag Kolozsvár város hangulatával és szellemiségével kapcsolatos fekete-fehér és színes fényképeket várunk.