Székely értékőrök dél-erdélyi kalandozásai

A Kovászna Megyei Művelődési Központ, Kovászna Megye Tanácsa és a Kovászna Megyei Értéktár év elején többfordulós honismereti vetélkedőt hirdetett, amelyen székelyföldi települések képviseltették magukat.

A döntőbe jutott első tízcsapat július 4. és 6. között jutalomkiránduláson vett részt Demeter László és Szőts Papp Zsuzsa vezetésével. Július 4-én Sepsiszentgyörgyről indultak útnak a Barótról, Bölönből, Csernátonból, Gyergyóalfaluból, Gyergyóditróról, Lemhényről, Kézdivásárhelyről, Zágonból és Udvarhelyről származó kis értékőrök. Megtekintették a fogarasi medencében található kerci cisztercita apátságot, itt megismerkedtek a hiteles hely fogalmával, a rend működésével, valamint művészettörténeti ismeretekkel is gazdagodtak. Ezután Erdély ősi történelmi városa fele vették az irányt, körbejárták a gyulafehérvári vár falait, megtekintették az érseki székesegyházat, Márton Áron püspök egykori lakosztályát, de betekintést nyertek a katolikus teológia mindennapjaiba is. 

Körbejárták a gyulafehérvári vár falait, megtekintették az érseki székesegyházat, Márton Áron püspök egykori lakosztályát.

A második nap is tartalmasan telt, hiszen elsőként Erdély leglátványosabb középkori várát – a vajdahunyadit – látogatták meg, majd a demsusi templom fele vették az irányt, amely a leghíresebb és legértékesebb a térségben, hiszen megépítéséhez római kori köveket, faragványokat is felhasználtak.

A reggeltől estig tartó kalandozás lehetőségét az eső sem szegte, hisz az út egyik fontos megállóját képező őraljabodogfalvi református templom is felfedezésre várt. 

Az 1848–1849-es forradalom és szabadságharc jelentős emlékhelyét, a piski fogadót is meglátogatták. 

A következő napon, bár a csapat hazafele vette az irányt, időt szakítottak Déva várának megtekintésére, ahol az emelkedőre való gyaloglást kárpótolta a lenyűgöző kilátás, pihenőként pedig Románia első, Európa harmadik legértékesebb arborétumában, a piski dendrológiai parkban tanulhattak új és érdekes dolgokat, de az 1848–1849-es forradalom és szabadságharc jelentős emlékhelyét, a piski fogadót is meglátogatták. A késő estére hazatért csapat jelentős honismereti, helyismereti, helytörténeti és művészettörténeti ismeretekkel gazdagodott.

Új hozzászólás