Revista Művelődés - versiunea romana Művelődés - magyar verzió

Csíkszereda, a régizene fővárosa

Hamarosan kezdetét veszi a Csíkszeredai Régizene Fesztivál és hagyományos kísérőrendezvénye, a Régizenei Nyári Egyetem, így a város több mint egy hétre újra a muzsikálás és a régizene-oktatás központjává válik. Ferencz Angéla, a Hargita Megyei Kulturális Központ menedzsere, Filip Ignác, a fesztivál művészeti vezetője, Sógor Enikő, Csíkszereda kultúráért felelős alpolgármestere és Borboly Csaba megyei tanácselnök július 6-án, szerdán sajtótájékoztatón ismertette a fesztivál idei tematikáját, programjait és más fontosabb részleteket.
Filip Ignác, Ferencz Angéla, Sógor Enikő és Borboly Csaba a sajtótájékoztatón

–  Én elsősorban azt szeretném kifejezni, mennyire hálás vagyok a város nevében, hogy a Megyei Kulturális Központ és munkatársai ilyen színvonalasan szervezik meg ezt a fesztivált. Ugyanakkor büszke is vagyok, mint társszervező, hogy ennek a folyamatnak mi is részese lehetünk, hiszen nem kis dolog, hogy Csíkszereda minden júliusban tíz napra a régizene fővárosává válik, megközelítőleg 150 zenészt megmozgatva a világ minden tájáról, és olyan helyet teremtve térben és időben, ahol le lehet lassulni. Minden zenekedvelőt szeretettel várunk a koncertekre és a kísérőrendezvényekre egyaránt – osztotta meg gondolatait a jelenlévőkkel és invitálta a fesztiválra a közönséget Sógor Enikő alpolgármester.

Filip Ignác a fesztivál zenei tartalmáról, témájáról és a XIV. Régizenei Nyári Egyetem részleteiről számolt be.

– A fesztivál idei fő témája a természet és a természetben rejlő muzsika. A fesztivál első napját reggel 9-től zenés helytörténeti túra nyitja Csíksomlyóra, a fesztivál hivatalos megnyitóját követően pedig 18:30-tól a világszínvonalú francia Obsidienne együttes koncertjén vehet részt a közönség, a Mikó-várban (eső esetén a Csíki Játékszínben). Vasárnap 11:30-tól a Madéfalvi Schola lép fel a Csíksomlyói kegytemplom pápai kisbazilikájában, délután 18 órától pedig a Concerto Spiralis koncertezik a Mikó-vár színpadán (eső esetén a Márton Áron Főgimnázium dísztermében) számos helyi és magyarországi meghívottal, fennállásuk tízéves évfordulóját ünnepelve. Hétfőn 19 órától a bukaresti Sempre együttes koncertje lesz hallható a Csíki Moziban, 21 órától pedig Cipriana Smărăndescu lép fel a Mikó-vár északnyugati bástyatermében. Kedden 16 órától Elena Maria Șorban Muzică din cuvânt. De la Bach la Beethoven (Zene a szóból. Bachtól Beethovenig) című könyvének bemutatójára kerül sor a Márton Áron Főgimnázium dísztermében, míg 21 órától Canlar együttes koncertje hallható a Mikó-vár északnyugati bástyatermében. Szerdán a Kájoni Consort és a Codex együttesek koncerteznek, előbbi 17:30-tól a Mikó-vár északnyugati bástyatermében, utóbbi 19 órától a Csíki Moziban. Csütörtökön 19 órától a Flauto Dolce koncertje hallható a Csíki Moziban, 20 órától pedig dokumentumfilm-vetítésre kerül sor Crafting Recorders címmel, amely a Huene historikus furulyakészítő műhely tevékenységét mutatja be. Érdekességképpen megjegyeznénk, hogy a filmvetítés előtt fellépő Flauto Dolce zenekar használja az ebben a műhelyben készülő furulyákat.   
A fesztivál idei fő témája a természet és a természetben rejlő muzsika

Pénteken a XIV. Régizenei Nyári Egyetem kurzuszáró hangversenyeire kerül sor 11 és 15 órától a Márton Áron Főgimnázium dísztermében, majd 19 órától a Barokk Fesztiválzenekar koncertje következik a Szent Ágoston-templomban. A szombat, mint az lenni szokott, a gyermekeké, a Reneszánsz gyermeknapon kézműves foglalkozások és reneszánsz játékok várják a kicsiket és nagyokat. Ugyanezen a napon kerül sor a második zenés helytörténeti túrára, ezúttal Szépvízre, Szent László nyomában kirándulhatnak a jelentkezők. 16.30-tól borkóstolóra lehet jelentkezni, késő délután 18 és 19:30 órától pedig a Mikó-vár színpadán a Carmina Renascentia és a Musica Historica együttesek koncertjét lehet meghallgatni. A szombati napot 21 órától reneszánsz táncház zárja. A fesztivál utolsó napját Erich Türk orgonakoncertje nyitja 11 órától a Szépvízi római katolikus templomban és az idén 50 éves észt Hortus Musicus fellépése zárja 20 órától a Szent Ágoston-templomban, közreműködve a csíkszeredai Lux Aurumque Kamarakórussal, ahol a régizene mellett Arvo Part világhírű, észt származású, kortárs egyházi zeneszerző művek is felcsendülnek– összegezte a fesztivál kínálatát a művészeti vezető.

Ferencz Angéla menedzser a fesztivál egyéb részleteit ismertette a résztvevőkkel. Kiemelte, hogy a szervezés kezdetekor készítettek egy felmérést, hogy visszajelzést kapjanak arról, hogyan látja a közönség a fesztivált, milyen igények fogalmazódnak meg bennük, és milyen irányba haladjon a szervezői csapat. Két nagyon erős válasz körvonalazódott a felmérés során: az egyik, hogy maradjon ilyen a fesztivál, mint eddig, a másik pedig, hogy nyissanak erőteljesebben a fiatalok felé.

– Arculatban és programokban is igyekeztünk ehhez tartani magunkat, de abban is megállapodtunk, hogy azt a színvonalat, és azt az intellektuális tempót, amit ez a fesztivál diktál, szükséges tartani, ez egyfajta igényesség és tudás, amire büszkék vagyunk – részletezte a Kulturális Központ menedzsere, majd örömét fejezte ki, hogy a Csíki Székely Múzeummal való partnerség megerősödni látszik, hiszen a két zenés helytörténeti túra a múzeum régészeinek tudását tükrözi. Emellett elstartolt a múzeum Hónap tárgya elnevezésű kezdeményezése, amely szintén a fesztiválhoz kapcsolódik. A jegypénztárnál négy olyan doromb van kiállítva, amelyek csíki kúriák leletanyagából származnak. A doromb lesz az a kellemes hangzás, ami visszavezet bennünket a csíki uradalmi életbe, és összekapcsol a zenével, valamint a lokális értékekkel, továbbá a doromb a fesztiválon is megszólal.

– Fontosnak tartjuk kiemelni, mennyire büszkék vagyunk az idén tízéves, kerek évfordulóját ünneplő Madéfalvi Schola együttesre, amit Ványolós András karnagy vezet, és amelynek tagjai lelkes, daloló kedvű gyerekek. Nem győzzük eleget hangsúlyozni, mekkora értéket képviselnek, és egyre inkább kezdenek rájuk felfigyelni külföldön is. Ők is kapcsolódnak ahhoz a többéves régizenei hagyományhoz, ami Csíkszeredához, illetve a fesztiválhoz kötődik – hangsúlyozta Ferencz Angéla. 
A fesztivál idei emléktárgya, Siklódy Ferenc grafikus munkája

Az eseményen részt vett Borboly Csaba, Hargita Megye Tanácsának elnöke is, aki támogatásáról biztosította a rendezvényt, és elismerően szólt a szervezők munkájáról, valamint a jó együttműködésekről.

Idén, első alkalommal a kisebb gyermekeknek is lehetőségük lesz a Régizenei Nyári Egyetem mellett bekapcsolódni az éneklésbe, zenebonálásba. Július 12–14. között naponta 10 és 12 óra között Régizene Oviba várják a kicsiket, Ádám Rebeka vezetésével a Zengő kulturális térbe. A foglalkozáson való részvétel 40 lejbe kerül, regisztrálni személyesen a Hargita Megyei Kulturális Központban titkárságán, vagy a 0746–244235 számon lehet. A helyek száma korlátozott.

A fesztivál teljes programja és további részletei három nyelven megtalálhatók a www.regizene.ro honlapon, továbbá Facebook-on események formájában is elérhető. Jegyeket és bérleteket idén a Csíki Moziban és a koncertek előtt egy órával a helyszínen lehet váltani. A belépők ára 15 és 25 lej között váltakozik, a fesztiválbérlet ára 150 lej. A műsorfüzetek idén a természet jegyében és környezettudatossági szempontból korlátozott számban elérhetők, és szimbolikus 10 lejes áron lehet megvásárolni.

A fesztivál Mikó-várba tervezett eseményei kedvezőtlen időjárás esetén a a Csíki Játékszín nagytermében lesznek megtartva.

A kísérőrendezvényeken való részvétel regisztrációhoz kötött. Regisztrálni a következő telefonszámokon lehet: +40 746 244 235 (helytörténeti túrák), + 40 753 055 311 (borkóstoló)
A Hónap tárgya, a doromb. Szigeti Vajk István fényképei

 

Tetszik önnek az oldal? Segítsen egy lájkkal. Köszönjük!

Új hozzászólás

További írások

Hétköznapi hőseink – írjunk történelmet! elnevezésű kezdeményezés írásait tartalmazó kötetet 2022. augusztus 20-án délután 14 órától mutatjuk be a Kolozsvári Magyar Napok keretében.

Az előadásokban bemutatják az energiatermelés és az energiahordozók természetének alakulását, valamint jövőbeli tervek, elképzelések is terítékre kerülnek.

A rendezvény Nagy Gábor, a 100 éve elhunyt híres kolozsvári vendéglős és szállodatulajdonos tevékenységét mutatja be.

Boér Mária Napkelet országa című könyvét, a Vetekedik vala háromféle világ elnevezésű trilógia I. kötetét mutatják be Kolozsváron, a Heltai Gáspár Könyvtári Alapítvány székhelyén.

Augusztus 20-án (10,30-tól) Benedekmezőn (Sepsiszentgyörgy mellett) a Tündérvár Székely Nagycsaládosok Egyesülete megszervezi a Tündérvár Családi Fesztivált, melyen egésznapos, tartalmas foglalkozásokra várják a családokat.

A Heltai Gáspár Könyvtári Alapítvány, a Szarkaláb Néptáncegyüttes és a SzINT Kulturális Egyesület (Szent István-napi Néptáncalálkozóért Egyesület), folyó év augusztus 12-21 között az idén is megszervezi, immár huszonnegyedik alkalommal, a Szent István-napi Nemzetközi Kisebbségi Néptánctalálkozót.

A legfeljebb húszfős csoportok félóránként mehetnek fel a toronyba, hogy megtekintsék a felújított templomot és Kolozsvárt madártávlatból. 

Fontos tudnivaló: a torony kizárólag előzetes regisztrációt követően látogatható, a jelentkezés során kapott visszaigazoló e-mail felmutatásával. 

Erdély legjelentősebb kulturális fesztiválján hatvan helyszínen négyszázötven programmal várják az érdeklődőket.

Kultúrák találkozása, fergeteges koncertek, kalotaszegi ízek, családi programok, hajnalig tartó tánc és baráti beszélgetések jelentették a fesztivál hetedik kiadását.

A könyvtár magyar részlege 2022 augusztusától kezdődően egy friss kezdeményezésnek, a klasszikus orosz könyvklubnak lesz a házigazdája. A klasszikus orosz irodalom kimagasló alkotásainak értő bemutatása, az olvasás során felmerülő kérdések megvitatása mellett figyelmet fordítanak az orosz kultúra számos remekművére is.

Pénteken, augusztus 12-én, 19:00 órától az Erdélyi Dudás Rend koncertezik Sepsiszentgyörgyön, a KultúrPark színpadán. A 2008-ban Vajdahunyadon alakult együttes Európa különböző történelmi korszakaiból és területeiről származó dallamokat ötvöz korunk zenei hangzásvilágával.

Zabolára utazik a Liszt Intézet Sepsiszentgyörgy Szentimrei 100 nevet viselő kültéri kiállítása, mely tavaly jött létre a jeles néprajzkutató születésének 100. évfordulója alkalmából. 2022. augusztus 2-án, Zabolán, a Csángó Néprajzi Múzeum előtt 16 órai kezdettel mutatja be a tárlatot Szebeni Zsuzsanna, a Liszt Intézet vezetője.

A fesztivál a dobra és az oly sokszínű ütős, meg perkúciós hangszerekre építkezve vezeti el az érdeklődőket a világzene, jazz és igényes rockzene ritmusközpontú világába augusztus 5-7. között.

Kovászna városközpontja ad otthont 2022. július 30-31. között a harmadik Orbaiszéki Forgács Fesztiválnak. A hajdani kézműves mesterségeket bemutató rendezvény célja, hogy erősítse az orbaiszéki emberek identitástudatát, ugyanakkor az idelátogató turisták is betekintést nyerhessenek a székelyek életébe, hagyományaiba, kultúrájába.